Trots att hallar står tomma i närheten måste handbollskillarna åka en timme till Farsta för att träna varje vecka. Foto: Andreas Enbuske

De måste åka två timmar för att få sporta

Bristen på träningstider slår hårt mot de lokala klubbarna. Samtidigt står privatägda Olympen Arena och Västbergahallen tomma på kvällstid.

· Publicerad 10:16, 22 feb 2013

Det är tisdagseftermiddag och Jakob Radinger, Werner Jacoby, Stefan Jovanov, Simon Hjortenbo och Teodor Jonsson möts vid tunnelbanan för att ha sällskap till träningen. De bor vid Telefonplan, i Fruängen och i Mälarhöjden och tvingas åka till Farsta för att spela handboll. Resan tar en timme, enkel väg.
– Det är jobbigt att åka så långt. Vi måste åka senast klockan 16 och då missar vi läxhjälpen i skolan, säger Jakob.
– Det blir ganska stressigt, man hinner aldrig äta innan man måste åka, säger Teodor.
De tränar i Sannadal P98 och vill satsa på handbollen. Men den långa restiden har gjort att flera i laget inte orkar ta sig till träningen.
– Om man inte får träna där man bor tröttnar man till slut, säger Teodor.

Farsta och Skärholmen
Efter att staden sagt upp hyresavtalet med Västbergahallen har laget tilldelats tider i Farsta och Skärholmen. En gång i veckan har de träning på hemmaplan, i eftertraktade Västertorpshallen. Tiden de tilldelats där är mellan 19 och 20 på fredagskvällar.
– Det skulle vara skönt om man kunde träna lite tidigare, då skulle man ha mer tid hemma på fredagskvällen, säger Simon.
Tränaren Ove Radinger har dock inget emot att hålla i träningen en fredagskväll. Det är närheten till hallen som är viktig, menar han.
– Det är viktigt att binda upp ungdomarna i närområdet, nu hänger de med mig i hallen i stället för att gå ut och busa. De här killarna är i gränslandet för att börja festa, vi skulle vilja behålla dem på träningen i ett par år till, säger Ove Radinger.
Det är inte bara Sannadals SK som drabbats, även lokala föreningar som IF Swithiod och Älvsjö AIK har fått kraftigt minskat antal träningstider för sina ungdomslag. Samtidigt står Olympen Arena i Älvsjö och nyrenoverade Västberga­hallen tomma flera kvällar i veckan.

’’Alldeles för lång tid’’
Enligt Regina Kevius (M), idrottsborgarråd, ska det finnas träningsmöjligheter för barn och unga i närheten av hemmet.
– En timme är alldeles för lång restid. Vi måste se över situationen. Om det är brist på halltider så kan vi fixa det, säger hon.
Att ungdomar ger upp träningen på grund av långa resvägar ser hon som ”ett problem”.
– Vi måste höra efter vilka föreningar som upplever de här problemen, säger hon.
Enligt Kevius vill idrottsförvaltningen hyra strötider i privatägda Olympen Arena. Olympen Skolor & Förskolor, som äger hallen, är dock inte intresserad av att hyra ut hallen enstaka timmar.
– Ingen skulle bli gladare än vi om hallen kom till användning. Samtidigt måste vi få en rimlig ersättning för uthyrningen.  Vi har inte möjlighet att administrera strötider, det skulle ta för mycket tid och kosta för mycket pengar, säger Roland Johansson, VD och ägare.
I  stället vill han hyra ut hallen i större tidsblock, exempelvis samtliga kvällar och helger i veckan. Då kan staden i sin tur dela ut tider till lokala föreningar, menar han.
– Vi har haft ett samtal med staden och de tyckte inte att prisnivån passade dem, säger Roland Johansson.
Om ett par veckor ska Olympen ha ett nytt möte med idrottsförvaltningen för att diskutera eventuell uthyrning under hösten.

Sa upp avtalet
Även Västbergahallen står tom flera kvällar i veckan. Här hade tidigare Sannadals SK sin hemmaarena. Idrottsförvaltningen sa upp avtalet med fastighetsägaren GE Real Estate förra våren, skälet som förvaltningen gett är att golvet behövde renoveras och att fastighetsägaren inte underhöll det trots påstötningar. Efter att förvaltningen slutat hyra hallen har golvet bytts ut. Numera har Polisen förstahandskontrakt på hallen som används för en ny utbildning. Myndigheten har inget intresse av att hyra ut hallen till idrottsföreningar på kvällstid.
– Vi har lagt ned mycket pengar på den här utbildningen. Hyresvärden var inte nöjd med idrottsförvaltningen som hyresgäst eftersom det var problem med skadegörelse. Vi har också ett särskilt passersystem för att komma in i hallen som vi inte kan lämna ut. Därför ser vi inte positivt på att hyra ut den, säger Johan Heidenfors, projektledare på Polisen.

Comments powered by Disqus.