Della, Riya och Anoop ska få stockholmarna att omfamna en annan sorts indisk mat än vad de är vana vid. Foto: Johann Bernövall

De öppnar stans första sydindiska krog

Ett rejält stenkast från Rålambshovsparken har den öppnat: Stockholms första sydindiska restaurang. Riya Raju och Anoop Venugopal saknade hemlandets mat i Sverige och startade eget.

  • Publicerad 19:00, 7 mar 2018

För drygt tio år sedan kom det äkta paret till Skandinavien och Köpenhamn för jobbets skull, men bor sedan tre år i Stockholm. Båda två är utbildade ingenjörer men Riya Raju jobbar sedan en tid tillbaka endast med restaurangen. The South Indian har vid vårt besök haft öppet i tio dagar.

– Vi är matentusiaster. Det började med att vi var med på matfestivaler med maten från vår del av Indien, den södra. Sedan har det sakta växt till detta. En fullskalig restaurang, säger Anoop Venugopal.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De drev en liten variant av restaurangen på Söder under ett drygt halvår 2016, men de få sittplatserna räckte inte till. När den här lokalen på Sankt Eriksgatan 1 dök upp var det inget att tveka på, förklarar Riya Raju.

Så vad är då sydindisk mat?

– Det man kan säga är att kommer du in här och fråga efter en chicken tikka masala så blir det ett nej! Den indiska mat som är vanlig i Skandinavien är från den norra delen av Indien. Vi hämtar inspiration från de fem södra delstaterna, där bland annat fisk och ris är en central del, säger Anoop Venugopal.

Även inredningen sticker ut jämfört med en "vanlig" indisk restaurang.

– Där har vi valt bort det mörka och "bling-bling"-iga. Istället vill vi få in ljuset och har inrett med konst och foton, samtliga från södra Indien, säger Anoop Venugopal.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Delibutik på Kungsholmen tvingas stänga

Nyheter Svårt konkurrera med näthandeln – trots eko och närproducerat I fyra år har matbutiken nära Norr Mälarstrand sålt ekologiska och närproducerade livsmedel. Men på söndag bommar butiken igen. "Man måste inse när det inte går längre", säger en av ägarna.fredag 23/3 15:30

Stockholm får införa förbud mot dieselbilar

Nyheter Helldén (MP): "Min förhoppning är att det ska vara klart så snart som möjligt" Miljözoner får införas i Stockholm från 2020 men det skärpta dieselkravet får vänta ytterligare två år. Det står nu klart efter att regeringen i dag lämnat besked i frågan.fredag 23/3 14:21