Fredhälls badklubb brinner för Fredhällsbadet. Foto: Johann Bernövall

De räddade populära badet – nu firar de sjuttio år

En stadigt växande medlemsklubb som brunnit för klassiskt utomhusbad och bastu – i sjuttio år. När föreningen nu firar bragden att ha räddat det nu så populära badet, är det med stor fest.

  • Publicerad 17:10, 17 jul 2017

Ordförande Hans Hamlin har haft posten i ett och ett halvt år och var innan dess medlem i badklubben i sju år. De har i dagsläget drygt 900 medlemmar.

– Vi har haft en väldigt positiv trend de senaste åren då vi har växt med nästan 300 medlemmar, säger Hans Hamlin.

Badet har funnits i drygt hundra år och kring år 1947 så startades också den ideella föreningen vars uppgift helt enkelt är att "idka bad och bastubad". Då var anläggningen hotad av rivning och räddades av den då nystartade föreningen.

Fräck julkupp på Kungsholmen: Någon snodde storgranen – med belysning och allt

Nio månader om året är anläggningen endast för medlemmar, samtidigt som det är ett allmänt bad på sommarmånaderna då föreningen har hand om även den verksamheten. För att bli medlem krävs det dock att man blir rekommenderad.

– Man får ansöka om medlemskap. Det är som med vilken förening som helst, man får visa att man har ett gott uppsåt. Vi har en väldig bredd på vilka som blir medlemmar så det är inget slutet sällskap på något sätt, säger Hans Hamlin som poängterar att föreningen inte har för avsikt att förändras särskilt mycket.

– Målet är helt enkelt att fortsätta hålla det enkelt och bedriva verksamheten vidare. Och än så länge verkar staden och stadsdelen vara väldigt nöjda med det och vill bevara det genuina intresset som finns.

Firar med extra stor fest

Är det något som har utvecklats under alla år så är det vattnets renhet. Tidigare har det funnits perioder när man inte kunnat bada vid Fredhäll på grund av förorenat vatten.

– På 70- och 80-talen fick man inte bada. Men nu är vattnet jättefint, konstaterar Hans Hamlin.

Kyliga gubbar gillar att bada

För att uppmärksamma jubileumsåret arrangerar föreningen den sista helgen i augusti en fest.

– Vi slår på stora trumman och redan nu vet jag minst tre musikakter som är bokade. Och så blir det middag, dans och allmänt trevligt! 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Staden får bakläxa om kritiserade fotbollsplanen

Nyheter Länsstyrelsen kräver en rad åtgärder för att inte stoppa den omtvistade fotbollsplanen i Fredhällsparken.fredag 21/7 14:23

Kungsholmsklubb firar 40 år – men framtiden är osäker

Nyheter Ombyggnationer av Stadshagens IP skapar oro i Mariebergs SK: "Vad som finns kvar när de är klara är jag inte säker på, men det lär bli mindre" säger ordförande Konrad Lundberg.torsdag 20/7 16:51