De vann robottävling mot vuxna

Teknikintresset är uppenbart hos familjen Kniberg. David, 12 och Jenny, 10, fick följa med sin pappa på teknikkonferens i Danmark. Där vann de en brottningstävling för robotar – mot vuxna lag.

  • Publicerad 09:38, 16 okt 2015

Pappa skulle på en konferens om programmering. Där fanns det en robotsumotävling och vi fick haka på.

Hemma på vardagsrumsgolvet, i huset utanför Troxhammar, ligger mängder av legobitar utspridda. En bit bort surrar en nybyggd robot och via en läsplatta och webbkamera uppsatt på rörlig ställning närvarar pappa Henrik, som är på jobbet, i David och Jenny Knibergs byggen och lek. Barnen är nyss hemkomna från Danmark.

– Pappa skulle på en konferens om programmering. Där fanns det en robotsumotävling och vi fick haka på, säger Jenny Kniberg.

Pappa Henrik hjälpte till viss del barnen med robotbygget, men det mesta ordnade syskonen tillsammans hoppfulla om att lyckas bättre än de vuxna konkurrenterna.

– Barnen var övertygade att de skulle vinna, säger Henrik Kniberg, som är konsult åt Lego.

Av de fem matcher Davids och Jennys robot deltog i blev det en oavgjord och fyra segrar.

– Man skulle bygga en robot som kunde putta ut den andra roboten från mattan, vår robot heter Robit och tog ungefär tre dagar att bygga, säger David Kniberg.

Syskonen blev snabbt publikfavoriter vid tävlingen och att de tog sig vidare till final gjorde att arrangörernas planering sprack.

– De fick faktiskt flytta finalen när det stod klart att barnen skulle vara med. Anledningen var att de skulle missa den annars eftersom vi var tvungna att åka hem till deras skola, säger Henrik Kniberg.

Med sig hem från Köpenhamn hade barnen en pokal och de fick mersmak. Det kan mycket väl komma att byggas fler robotar av syskonen Kniberg.

– Jag kan tänka mig att fortsätta. Om vi bygger fler har vi ett mål. Det är att den nya ska kunna vinna mot Robit i en brottningsmatch, säger David Kniberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny ålder tvingar fram flytt

Nyheter Efter två år i kommunen står Mohammad Ali Mohammadi snart utan bostad – ett år tidigare än han räknat med. – Jag hoppas jag kan hitta ett rum där jag kan sova och studera. Så att jag kan fortsätta...fredag 17/11 16:35

KRÖNIKA: Bara lokala köp – vill du anta utmaningen?

Krönika Köpstopp. Godisförbud. En vit månad. Ibland är en utmaning precis vad man behöver för att få syn på sina egna vanor. Vad saknar jag och vad är inte alls svårt att leva utan? Själv tror jag inte att...fredag 17/11 16:33

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter