Nicklas Wallberg startade Awesome foundation i Stockholm 2015. Här med Isabelle Ljong och hennes dotter Alice. Foto: Maja Brand

De vill göra Stockholm mer "awesome" – och ge dig pengar

En cateringfirma som lagar mat på svinn. En biodling som skapar jobb åt nyanlända. Gänget i Awesome foundation delar ut pengar ur egen ficka till projekt som på olika sätt livar upp och skapar gemenskap i Stockholm. Nu vill de veta vad du vill göra.

  • Publicerad 15:38, 16 feb 2017

Ideella organisationen Awesome foundation i Stockholm startades 2015 och sedan dess har de delat ut över 100 000 kronor till projekt som de tycker gör Stockholm mer "awesome".

Organisationen startade i Boston för åtta år sedan och har spridit sig över hela världen.

– Awesome för mig är något som händer på gatan när man går förbi och som gör att man stannar upp och vänder sig om, säger Nicklas Wallberg, grundare av Awseome foundation i Stockholm.

LÄS ÄVEN "Gullis" delar med sig av svinnet till behövande

Han kom i kontakt med den lokala gruppen i Melbourne när han bodde där och bjöd in band att spela musik på spårvagnar. Nicklas hörde av sig till Awesome och när de ringde upp och ville ses snart därpå blev han förvånad. I en gatukorsning dök en man upp på cykel och räckte över ett kuvert till Nicklas.

– Där i låg motsvarande 5000 kronor i kontanter. Jag slogs av hur lätt det var att ansöka och få pengarna, säger Nicklas Wallberg.

LÄS ÄVEN Hon har tusentals bin i trädgården: "Om bina dör så dör vi också"

När han kom tillbaka i Stockholm startade han en lokal grupp här. I dag träffas hans kompisar och kompisars kompisar en gång i månaden. De äter middag, skänker 500 kronor var och diskuterar vilket projekt som maximalt bidrar till att göra Stockholm till en roligare stad.

– Mötena är väldigt givande. Man har ofta ett favoritprojekt när man går dit och sen slutar det med att man röstar på något annat. Man får hela tiden nya infallsvinklar. Alla får "pitcha" varsitt av projekten och det som får flest röster vinner, säger Isabelle Ljong, en av jurymedlemmarna.

LÄS ÄVEN Rosa stationen lockar 100 besökare varje vecka

Det är viktigt för gruppens medlemmar att ansökningsprocessen ska vara enkel. Man fyller helt enkelt i ett formulär på Awesome:s hemsida, berättar vad man gör och hur man vill använda pengarna.

– Många av personerna som vi väljer att pusha gör sådant som inte skulle kunna få stöd någon annanstans. Titta här till exempel, säger Nicklas och tar upp sin mobiltelefon.

– Det här är ett skrik- och ångesttorn. Man sms:ar ett nummer och så skriker skaparna ut ens ångest i skogen. Det är briljant, jag brukar sms:a ibland, säger Nicklas Wallberg.

Just det projektet genomfördes i en västmanländsk skog. Men Nicklas och de andra fokuserar på Stockholm. Och här händer det också saker.

– Det gäller bara att hitta och lyfta dem som inte bara säger "det här borde någon annan göra" utan gör saker själva, säger Nicklas Wallberg.

Har du ett galet projekt? Sök bidrag!

Awesome foundation Stockholm delar ut 5000 kronor varje månad till ett projekt som de tycker gör Stockholm till en bättre och roligare plats. Sista datumet att ansöka för februari är 23/2. Mer information om hur man söker finns här.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.