Ska få gym. Här, i närheten av Humlanhuset, ska ett nytt utegym byggas. Foto: Mimmi Epstein

De vill stoppa ungdomarnas utegym i Humlegården

I höst byggs ett nytt utegym i Humlegården som ungdomar på Östermalm har varit med och utformat. Men bygget möter protester från gruppen Humlegårdens vänner.

  • Publicerad 15:44, 28 jun 2017

I höst får Humlegården ett utomhusgym vid Humlanhuset längs Engelbrektsgatan. Gymmet har utvecklats av Marianne Hansson, landskapsarkitekt, tillsammans med Östermalms ungdomsråd och ska byggas vid löparbanan i parken, på en gatstensyta. Ungdomarnas önskemål har stått i fokus.

Så blir nya utegymmet på Östermalm

Men alla jublar inte. Intressegruppen Humlegårdens vänner protesterar mot planerna och tittar nu på möjligheterna att hitta en sakägare som kan överklaga beslutet.

– Vi är emot att Humlegården fortsätter att exploateras. Parken är till för att man ska få ha lugn och ro, kanske mata duvorna. Den ska inte förvandlas till en aktivitets- och evenemangsplats. Vill man sporta kan man gå till Östermalms IP och vill man ha skoj kan man köpa en biljett till något evenemang i Globen, säger Jan Axelsson, engagerad i Humlegårdens vänner, och fortsätter:

– Vi har tidigare lyckats stoppa exploatering av parken. Man ville bygga ett underjordiskt garage och förskola här.

Östermalms nya ungdomshus växlar upp – bjuder på Grönanbesök

Den 15 juni klubbades planen för Humlan av en enig stadsdelsnämnd. Förutom ett nytt utegym innebär en planen även en upprustning av miljön runt Humlanhuset. Therese Carlborg (M), vice ordförande i nämnden, säger att just den biten av Humlegården redan är avsatt för ungdomar.

– Humlegården är en anrik park som vi ska vara väldigt rädda om. Den ska skötas, och i det ligger att rusta upp befintlig byggnation. Givet att det redan finns byggnation där i dag och att man inte tar ytterligare parkmark i anspråk, säger Therese Carlborg (M).

Jan Axelsson är inte nöjd med svaret.

– Jag tycker att det är ett lamt svar. Hur kan ett tidigare ingrepp bli ett argument för att göra ett nytt, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Delibutik på Kungsholmen tvingas stänga

Nyheter Svårt konkurrera med näthandeln – trots eko och närproducerat I fyra år har matbutiken nära Norr Mälarstrand sålt ekologiska och närproducerade livsmedel. Men på söndag bommar butiken igen. "Man måste inse när det inte går längre", säger en av ägarna.fredag 23/3 15:30

Stockholm får införa förbud mot dieselbilar

Nyheter Helldén (MP): "Min förhoppning är att det ska vara klart så snart som möjligt" Miljözoner får införas i Stockholm från 2020 men det skärpta dieselkravet får vänta ytterligare två år. Det står nu klart efter att regeringen i dag lämnat besked i frågan.fredag 23/3 14:21