Delade meningar om Skip Stop fortsätter

Skip stop har länge varit ett ämne på tapeten i Sollentuna. Landstinget föreslår att pendeltågen bara ska trafikera Rotebro, Norrviken och Häggvik fyra gånger i timmen. I september fattas beslutet.

  • Publicerad 08:15, 8 sep 2017

Frågan om Skip stop är en smula invecklad. Det började med att den nya citytunneln skulle byggas, och bygget “såldes in” av landstinget med löften om tätare pendeltågsavgångar i rusningstrafik. Många kommuner sade därför ja till den remiss som gick ut 2015.

Dock inte Sollentuna.

– Vi har varit negativa hela tiden. Men jag tror att för andra kommuner har det inte blivit uppenbart förrän nu vad det handlar om, säger Anna-Lena Johansson (L), kommunalråd i Sollentuna.

I februari i år skickades ytterligare en remiss ut, inför att pendeltågstrafiken skulle spikas för 2018. Den remissen var vagt formulerad men vittnade om att det skulle bli skip stop trafik förbi tre av Sollentunas stationer.

Många kommuner missuppfattade remissen och trodde att den från början utlovade turtätheten skulle kvarstå, vilket ledde till att de ställde sig positiva till den. Men Sollentuna sade kraftfullt nej och började kampanja för att påverka landstinget att lägga ner planerna på skip stop.

– Det går stick i stäv med vad vi vill. Jag tror att landstinget tycker att eftersom vi har fem pendeltågsstationer så kan vi dra ner trafiken på tre av dem. Men det är ju just där vi ska förtäta. Och vi vill att människor ska välja kollektivtrafik.

Nu har landstinget skickat in sin ansökan om så kallade tåglägen; det vill säga hur tågen ska gå, mer exakt. Och där framgår det att man inte har gått på Sollentunas linje. Enligt ansökan kommer pendeltåg från bland annat Rotebro, Norrviken och Häggvik bara att gå fyra gånger i timmen i högtrafik.

– Vi fortsätter att protestera, och kommer att gå ihop med våra partikollegor i andra kommuner. De här protesterna kommer att sprida sig.

Anna-Lena Johansson tror inte att hoppet är ute, trots att ansökan redan är inskickad.

– Nej, hoppet är väl det sista som dör. Vi tycker att landstinget ska dra tillbaka sin ansökan.

Än så länge har de inte diskuterat hur de ska kampanja mot Trafikverket, där beslutet egentligen ligger. Det är nämligen Trafikverket som tagit emot landstingets ansökan om tåglägen och fattar beslut om hur tågen ska gå. Det beslutet fattar de den 22 september.

– Även om de inför skip stop så kan de ändra sig igen. Det här är inte en fråga som kommer att försvinna. Jag tror att den kommer följa med in i valrörelsen nästa år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Polisen jobbar intensivt med Norrvikenrån

Nyheter Polisen jobbar hårt med att få fler ledtrådar om det personrån som inträffade i Norrviken i måndags.fredag 23/2 10:26

Inte fler avgångar för pendeltågen i vår

Nyheter Skip stop historia efter nyår Skip stop består – i alla fall året ut. Några fler avgångar under våren är inte att räkna med. Men från och med 2019 är snabbtågen historia.torsdag 22/2 16:00