Äldreboendet i Vasastan har fått skarp kritik av stadsdelsnämnden och händelsen är anmäld till Ivo. Foto: Mostphotos

Dement kvinna larmade 30 gånger – ingen kom

En dement kvinna larmade över 30 gånger utan att få hjälp efter att hon trillat och skadat höften. Nu får äldreboendet hård kritik från stadsdelen och anmäls tills Ivo.

  • Publicerad 18:10, 8 mar 2018

I november förra året trillade en demenssjuk kvinna på ett äldreboende i Vasastan så illa att hon fick en höftfraktur. Det visade sig senare att kvinnan larmat över 30 gånger under kvällen och natten, men trots det finns inget dokumenterat om händelsen. Det var först på morgonen, dagen efter fallet, som annan personal larmade en sjuksköterska om att kvinnan hade så ont att hon inte kunde gå.

Personalen som jobbade under kvällen blev informerad av en annan boende om kvinnans fall men larmade inte sjuksköterska. Personalen dokumenterade inte heller händelsen eftersom de inte själv sett fallet. Personalen har uppgett att de var stressade och inte ville kontakta sjuksköterskan i onödan. Under natten tittades den skadade kvinnan till flera gånger, men då ska personalen inte ha märkt något ovanligt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Larmloggan visade att det första larmet kom in 18.46 och det sista 08.46 morgonen därpå. Vid två tillfällen hade omsorgspersonalen stängt av larmet, och menade att larmet utlösts av att kvinnans täcke fallit på larmmattan flera gånger. Varför larmloggan hade så många obesvarade larm kan personalen inte svara på. Eftersom kvinnan är långt gången i sin demenssjukdom kan hon inte själv berätta vad som har hänt.

"Har vidtagit åtgärder"

Enhetschefen på äldreboendet menar att personalen helt klart frångått sina arbetsuppgifter och att man nu ser över rutinerna. Chefen kan inte svara på varför sjuksköterskan inte larmats från första början när det stod klart att kvinnan ramlat och erkänner utan omsvep att det inte har gått rätt till.

– Vi har vidtagit åtgärder genom att kommunicera ut avvikelserutinen till nattpersonalen både muntligt och skriftligt. Om man frångår dessa rutiner måste alla återigen få kännedom om att man ska kontakta en sjuksköterska vid såna här tillfällen, säger chefen.

Äldreboendet har fått skarp kritik av Norrmalms stadsdelsnämnd och händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Delibutik på Kungsholmen tvingas stänga

Nyheter Svårt konkurrera med näthandeln – trots eko och närproducerat I fyra år har matbutiken nära Norr Mälarstrand sålt ekologiska och närproducerade livsmedel. Men på söndag bommar butiken igen. "Man måste inse när det inte går längre", säger en av ägarna.fredag 23/3 15:30

Stockholm får införa förbud mot dieselbilar

Nyheter Helldén (MP): "Min förhoppning är att det ska vara klart så snart som möjligt" Miljözoner får införas i Stockholm från 2020 men det skärpta dieselkravet får vänta ytterligare två år. Det står nu klart efter att regeringen i dag lämnat besked i frågan.fredag 23/3 14:21