Engagerade. Under demokratidagen diskuterades vilka frågor unga ska kunna påverkam ha inflytande över och hur de vill engagera sig i ungdomsrådet. Foto: Oshy L Liebech-Schwartz

Demokratidagen lockade 83 unga

I tisdags hölls den årliga demokratidagen för unga i Håbo kommun. Sammanlagt 106 personer deltog, varav 83 ungdomar från högstadiet och gymnasiet.

  • Publicerad 16:29, 15 okt 2017

Temat var ungas inflytande, och syftet var att se hur kommunens ungdomsråd kan utvecklas för att unga ska vara intresserade av att engagera sig.

Oshy Liebech-Schwartz, ungdomspedagog och verksamhetsutvecklare på Håbo kommun, är nöjd med dagen.

– Vi har haft en fantastiskt lärorik och intressant dag med bra diskussioner, säger hon.

Viktigt att lyssna på unga

Cirka 30 nyaanmälningar har nu tillkommit – och ungdomsengagemanget kan få den nytändning som Oshy önskat.

– Det är nu som arbetet börjar egentligen, att skapa ett påverkansforum i ungas villkor, säger hon.

Begonia Randhav deltog som enda ungdomspolitiker, från socialdemokraterna.

– Det bästa jag vet med demokratidagen är att få lyssna på ungdomarna och ta del av deras tankar och åsikter, säger hon.

Hur kan man få fler unga engagerade?

– Genom att ge unga en plattform där de får komma till tals, där de tas på allvar och någonting faktiskt händer. Ett ungdomsråd av och för ungdomar, är ett exempel på en sådan plattform, säger Begonia.

Hon tycker att det är viktigt att unga får möjlighet att påverka sin vardag och göra livet bättre för sig själva och andra.

– Unga behöver representeras inom politiken i högre grad än vad de gör   dag, och som ungdomspolitiker är det något jag kämpar för, säger Begonia.

Oshy Liebech-Schwartz ser fram emot det första formella ungdomsrådet:

– Det ska bli roligt, vi har massa material att jobba med nu utifrån det ungdomarna tog upp i demokratidagen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

”Hela huset blir blottat”

Bygge. Vägen hamnar sju meter ifrån huset Stäketbron på väg 841 ska rivas och en ny ska byggas 40 meter söder om den befintliga. Väganpassningen kommer att leda väg 841 ungefär sju meter ifrån familjen Saaris kulturmärkta hus.fredag 19/1 10:15

Senaste numret

Bålstabladet