Deras Täbyvillor köptes upp dyrt – blir bostadsområde

Byggföretag har köpt upp några villatomter i Täby. Där planerar de att bygga ett nytt område med flerbostadshus.

  • Publicerad 17:52, 29 jan 2018

I november 2017 köpte bostadsexploatören Riksbyggen fyra villor på Stockholmsvägen, nära Tibble station.

Något krav på att sälja till Riksbyggen fanns självklart inte, men en boende menar att det ändå kändes som ett måste.

– Lite blir det så, även om det är upp till var och en. Om alla andra säljer blir man mer eller mindre tvingad. Det blir ju höghus runt omkring. Det är väl Täby kommuns nya vision, med alla dessa höghus som ska till, säger den boende.

– Vi hade inte alls planerat att sälja, men kommunen vill sälja utefter Roslagsbanan. Det är många sådana här områden som är på gång i Täby.

Enligt den boende är det dock inte Täby kommun som drivit på affären.

– Vi har inte dragit igång det, utan det är någon annan. Sedan om det är byggbolagen som legat på eller inte vet jag inte.

Bland de dyraste försäljningarna

Summorna, som ligger mellan 15,9 och 16,6 miljoner kronor, gör att försäljningarna hamnar på topp-tio över de dyraste i Täby förra året. Tomterna är på cirka 2 000 kvadratmeter vardera och husen är mellan 64 och 150 kvadratmeter stora (utan att biyta är inräknad).

Det låter som att ni ändå gjort en bra affär?

– Det beror på hur man ser det. Vi är bland de första ut. Vad jag hört har några i Nacka fått tre gånger pengarna. Det är jättesvårt att värdera, för du vet inte hur många bostäder byggbolagen bygger. Men de kommer tjäna enorma pengar, säger den boende.

– Det är stora tomter, så stora tomter finns det inte kvar i Täby.

Den boende tror att det kommer bli allt vanligare att byggbolag köper upp tomter.

– Det kommer bli ett helt annat Täby, man kommer inte känna igen sig om några år.

Men Johan Algernon (M) stadsbyggnadsnämndens ordförande tror inte att det blir en sådan utveckling i Täby.

– Inte i våra villaområden, där finns inte de förutsättningarna. Det är i så fall i randen längs Stockholmsvägen. Det vi vet är att det är ett antal verksamhetslokaler i södra delen, där de har pratat ihop sig och sökt planbesked för ett mer blandat område, med bostäder och verksamheter.

– Sedan har jag bara hört att det finns ett antal villaägare kring Tibble station som också diskuterar det här. I övrigt värnar vi om de villaområden som finns.

"Inte bästa läget för villor"

Förutom Riksbyggen ska även Besqab bygga på marken, som sträcker sig längs järnvägen bort mot bron. Totalt ska det omfatta cirka 250 till 300 bostäder och även en förskola ska vara aktuell.

Johan Algernon säger att kommunen inte drivit på någon försäljning.

– Nej, nej absolut inte. Det här är upp till varje fastighetsägare att avgöra om man vill sälja. Sedan har vi pekat på möjlig utveckling på det här stråket, att det skulle kunna bli mer förtätat. Det är ganska bullerutsatt och kanske inte det bästa läget för villor, säger han.

– Men det är inget som vi från kommunen kommer kräva eller uppmuntra till. Vi värnar verkligen om äganderätten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Säkerhetsrisk i Vallentuna ishall – vakter kallas in

Nyheter "Man har inte vetat hur farligt det är" Taket i ishallen i Vallentuna är brandfarligt. Så till den grad att väktare och brandvakter kallas in.torsdag 22/2 17:16

Täbychef anklagas för ofredande på båt

Nyheter DO kräver svar Enligt en tidigare anställd på ett Täbyföretag har en chef utsatt henne för sexuella ofredanden under en kryssning. Nu ska Diskrimineringsombudsmannen (DO) utreda ärendet.torsdag 22/2 16:49