Distriktets godaste honung ska utses på Bro Park

Den 14 januari ska distriktets godaste honung utses. Karina Karlsson som driver Ålbrunna gård utanför Bro ställer upp med sin honung.

  • Publicerad 13:06, 6 jan 2017

– Tävlingen är en kul grej och finns för att uppmärksamma honung och lokala biodlare mer än för att utse den godaste honungen, säger Karina Karlsson.

I år arrangeras tävlingen av Bro-Håbo Biodlarförening som Karina Karlsson är ordförande i. Föreningen hör till Uppsala Läns Biodlaredistrikt. Tävlingen kommer att hållas på Bro Park Krog, och där kommer Systrarna Brydling tillsammans med personal att utse vilken honung av 12 olika biodlare i distriktet som är godast.

Karina Karlsson har odlat honung i tio år, sedan de flyttade ut på landet till Ålbrunna gård. Hon har ställt upp fyra av de fem år som tävlingen har arrangerats. Hennes honung har därmed blivit uttagen av föreningen, men inte vunnit i hela distriktet någon gång ännu.

– Det spelar ingen roll om jag vinner. Alla som ställer upp har så himla fin honung, säger Karina Karlsson.

Eva Dufva som också hon hör till Bro-Håbo Biodlarförening berättar att det flera gånger förut hänt att nybörjare har vunnit.

– Det är spännande. Det kan vara att bina hittar rätt nektar för att det ska bli god honung, och så ska det bli bra smak och konsistens. Det är mycket med det hela, säger Eva Dufva.

Hon har själv sysslat med biodling sedan 2013. Förra året blev det 230 kilo på fem bisamhällen, och hon lyckades sälja allt.

– Folk kommer tillbaka nu och vill ha mer, säger hon.

– Det är en otroligt fascinerande hobby, säger Karina Karlsson, även om det har blivit lite mer än en hobby för henne och hennes familj som faktiskt driver ett företag.

– Det finns så mycket att lära sig om dessa små kryp, en hel vetenskap. Varje år lär man sig något nytt, man är aldrig fullärd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tomas från Bålsta, näst starkast i världen

Nyligen vann hans adept SM-guld. För Tomas Ring själv blev det VM-silver när veteran-VM i tyngdlyftning avgjordes i Sydafrika. –onsdag 25/4 10:39

Senaste numret

Bålstabladet