Mikael Drejmark, i svart tröja, vill visa sitt stöd för sina kolleger. Foto: Mimmi Epstein

Dom i Arbetsdomstolen: Sopstrejken är olaglig

Stadens sophämtare har slutit upp utanför Arbetsdomstolen för att visa sympati med sina kolleger på Renonorden. Nu har domen kommit: strejken är olaglig och sophämtarna måste återgå i arbete.

  • Publicerad 10:27, 14 jul 2017

"Stöd de kämpande sopgubbarna vid Arbetsdomstolen". Så heter Facebook-evenemanget som fått sophämtare att sluta upp i Gamla stan. Även bandet Dictator Ship finns på plats med akustiska gitarrer. Mikael Drejmark, sophämtare på Liselott Lööf, förklarar att de alla är här för att stödja sina kolleger.

– Renonorden vill öka belastningen och sänka lönen. Kroppen måste hålla. Aktionen är inte mot Liselotte Lööf som är en seriös aktör.

En annan av Liselott Lööfs sophämtare, som dock vill vara anonym, säger att sopbilarna som är ute nu knappt hämtar några sopor.

– Om vi normalt brukar tippa elva ton tippar de 600 kg, säger han.

Klockan nio inleddes rättegången mot sophämtarna på Renonorden och nu har domen kommit: strejken är olaglig och sophämtarna måste återgå i arbete.

– Det är bra att Arbetsdomstolen förklarar strejken som olovlig, den hade annars äventyrat hela den svenska modellen. Finns ett kollektivavtal råder fredsplikt och vi ser mycket allvarligt situationen, säger Mattias Dahl, vd Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Efter uppsägningarna: Nu går ytterligare ett 40-tal sophämtare ut i strejk

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.