Får rätt. ”Det gläder mig att förvaltningsrätten har tolkat vårt ställningstagande på det sättet som var vår avsikt”, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M). Foto: Daniel Cannervik

Domstol: Kommunens pausbeslut stred inte mot lagen

Beslutet i höstas om att pausa mottagandet av nyanlända stred inte mot lagen. Det menar förvaltningsrätten i en dom.

  • Publicerad 16:58, 19 maj 2017

Jag är stolt över att vi tar emot de vi ska på ett bra sätt.

I oktober förra året beslutade Ekerös kommunstyrelse att ge dess ordförande, kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M), i uppdrag att meddela landshövdingen och Migrationsverket att Ekerö kommun inte skulle kunna fullfölja kommunens åtagande när det gäller mottagande av nyanlända. Åtminstone inte tills fler bostäder fanns att förmedla.

Någon paus har det ännu inte blivit, vilket Mälarö Tidning berättade om nyligen. Men beslutet om att pausa togs trots allt, vilket en Ekeröbo menade stred mot lagen och överklagade därför till förvaltningsrätten.

Ekeröbon yrkade på att beslutet skulle upphävas då han ansåg att det bryter mot den så kallade bosättningslagen.

Ekerö kommun menade å andra sidan att man tagit emot samtliga anvisade nyanlända och även kommer att fortsätta göra det – men att man ansåg att det i höstas behövdes en markering av läget.  

Förvaltningsrätten ger nu Ekerö kommun rätt och tolkar höstens beslut som att kommunstyrelsen enbart gav Reuterskiöld uppdraget att informera om läget, inte att kommunen faktiskt inte skulle att ta emot fler anvisade nyanlända.

Dessutom preciserades inte pausen i kommunstyrelsens beslut, menar rätten.

Avslår överklagande

Att enbart ge Reuterskiöld uppdraget att meddela landshövdingen och Migrationsverket kan inte strida mot lagen, menar förvaltningsrätten som därmed väljer att avslå överklagandet.

– Det gläder mig att förvaltningsrätten har tolkat vårt ställningstagande på det sättet som var vår avsikt. Det vi sade var att vi inte kan förvara människor i gymnastiksalar. Om direkt olämpliga bostadslösningar var det enda alternativet skulle vi säga nej, säger kommunalrådet Reuterskiöld.

– Vi har ju inte lagt oss på rygg och sagt att vi inte ska göra något, utan vi har tvärtom kämpat som sjutton och jag är stolt över att vi tar emot de vi ska på ett bra sätt. Det vi vill ha sagt är att det måste ske förändringar på regeringsnivå, att man inte kan skyffla ner det på kommunerna, säger han.

Flyktingpausen

Den 25 oktober förra året beslutade kommunstyrelsen om att meddela Migrationsverket och länsstyrelsen att Ekerö omedelbart behövde ta en paus i mottagandet av nyanlända. Varken oppositionspartierna eller Liberalerna ställde sig dock bakom beslutet.

I november meddelade både regeringen och Migrationsverket att man inte skulle ta hänsyn till Ekerös beslut.

Hittills har pausbeslutet ännu inte behövt verkställas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hockeyveteraner klättar uppåt

Sport Skås +35-lag i ishockey har tagit en plats i Elitserien nästa säsong.torsdag 19/4 16:30

Skickade tändsticka med hot – åtal väcks

Nyheter En äldre man tände ett ljus vid ett LSS-boende och gick sedan därifrån. Dessutom hotades personalen. Nu åtalas mannen.torsdag 19/4 12:33

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter