Brottsplats. Flera personer misstänks för brott i samband med en privat fest i kommunägda festlokalen Borgen i Gamla Bålsta. Foto: Fredrik Gustafsson

Drogbrott och bråk på Borgen i Bålsta

En fest på Borgen i fredags kväll urartade. Det var slagsmål inne i lokalerna och minst fem fall av drogbrott anmäldes.

  • Publicerad 10:55, 6 nov 2017

Vi har inte resurser att sköta uthyrningen

Hyr inte ut, sa tjänstemännen.

Jo, sa politikerna.

Vid kommunfullmäktige i våras beslöts att lokalerna i Borgen skulle fortsätta vara tillgängliga för uthyrning till privatpersoner och föreningslivet.

Det finns inga begränsningar om vem som får hyra mer än att personen ska vara 20 år gammal. Att hyra 24 timmar kostar 1200 kronor.

Oftast fungerar det förstås klanderfritt.

Så var det inte i fredags.

Vid halv elva-tiden på kvällen kom polis till platsen. De fick åtskilligt att göra.

Ur deras anteckningsbok från kvällen/natten:

o Man född 1997 från Stockholm; misstänkt för bruk och innehav av narkotika (marijuana).

o Man född 1997 från Stockholm; misstänkt för bruk och innehav av narkotika (marijuana och extasy) samt brott mot knivlagen.

o Man född 1997 från Uppsala misstänkt för bruk och innehav av narkotika (tre jointar).

o Man född 1991 från Håbo misstänkt för bruk och innehav av narkotika.

o Man född 1992 från Stockholm misstänkt för bruk och innehav av narkotika (kokain).

o Vid ett slagsmål i lokalerna försökte en ung kvinna, född 1999, avstyra bråket och fick då ett slag i ansiktet. Anmälan om misshandel upprättad.

Hans-Martin Akleye, enhetschef för förening och anläggning på kommunen, ville i våras att kommunen skulle sluta hyra ut Borgen.

– Dels tyckte vi att kommunen inte ska konkurrera med privata uthyrare, men vi menar också att vi inte har resurser att sköta uthyrningen, säger han.

Vad gör ni nu?

– Vi har fått ett uppdrag av politikerna och det är att hyra ut lokalerna efter vissa bestämmelser och vi rättar oss förstås efter vad politikerna säger, konstaterar Akleye.

Han tror att den faktiska summan för uthyrning ett dygn borde ligga runt 10 000 kronor.

– Det är rejält subventionerat, säger han.

Och ändå behöver man inte bo i kommunen för att hyra?

– Så är nog bestämmelsen, ja.

Har ni haft bråk tidigare på Borgen?

– För omkring ett år sedan var det en fest som urartade och det var en orsak till att vi inte tyckte att lokalerna skulle hyras ut – de tar för mycket resurser från oss, resurser som skulle kunna läggas på föreningslivet i kommunen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Drograttylleri, annars lugn fredag i Håbo

Våren kom. Värmen kom. Men – kan man tänka sig – inte den rad av brott som brukar följa. Fast alltid är det någon som ska ut och köra fast de inte borde.lördag 21/4 9:40

Gamla Coop-huset blir padelhall

Nu byggs en padelhall i Brunna. – Det känns jätteroligt att bidra med den hetaste sporten till kommunen, säger Magnus Bubini.fredag 20/4 12:00

Senaste numret

Bålstabladet