Biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell berättade om processen med att ta fram ett minnesmonument efter attentatet på Drottninggatan i april. Foto: Mikael Andersson/ Mimmi Epstein

Drottninggatans terroroffer får fast minnesmonument

Staden jobbar med att ta fram ett permanent minnesmonument efter terrorattentatet i april, men det är oklart när det kan stå på plats. "Det är känsligt och måste få ta tid" säger biträdande stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell.

  • Publicerad 12:09, 30 jun 2017

I dag invigdes Drottninggatans norra del som ny gågatu-del och band klipptes sedvanligt av trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) men invigningen präglades självklart av terrordådet. Helldén betonade däremot vikten av att fortsätta med gågatuprojekten och att ha en öppen stad samtidigt som han skänkte terrorattentatens offer en tanke.

– Självklart behöver Drottninggatan något minnesmärke efter attentatet i april, säger Daniel Helldén.

Minnesväggen för terroroffren bevaras på museum

Och processen med att ta fram ett är i gång.

– Vi var ute väldigt tidigt efter terrorattacken med blomsterarrangemang och redan dagen efter kunde man lämna minnesgåvor. Nästa steg var minnesväggen som nu är flyttad till Kulturhuset och där man fortfarande kan lämna hälsningar, säger Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör.

Blommorna borta från Sergels torg – men insamlingen fortsätter

Det är inte bestämt hur länge väggen stannar på Kulturhuset men sedan kommer den att tas om hand av Stadsmuseet.

– Tillsammans med museet och kulturförvaltningen har vi nu satt i gång processen att ta fram ett permanent minnesmonument. Men det är jätteviktigt att hitta rätt ton och balans. Det kan bli tävlingar, det kan bli något befintligt. Det finns många olika möjligheter och det är de vi tittar på nu, säger Jurdell.

Sommargågatorna blir av – men säkerheten ses över

Det är alldeles för tidigt att säga när ett sådant kan komma på plats eller var det ska stå, enligt honom.

– Det viktiga är att det blir bra. Och så måste vi väga samman anhöriga och de allmännas intressen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Insats i Vasastan – område avspärrat

Nyheter Polisen utreder misstänkt föremål under bil Ett område i Vasastan har spärrats av sedan ett misstänkt föremål har påträffats under en bil. Bilen uppges tillhöra en person som tidigare har hotats. Polisen arbetar nu på platsen.måndag 23/4 9:31

Stora förseningar för Nackabussar efter olycka

Nyheter Långa köer och inställda avgångar för resenärer in mot Slussen En trafikolycka mellan två personbilar på väg 222 vid trafikplats Nacka orsakar stora förseningar i busstrafiken nu på måndagsmorgonen med långa köer som följd.måndag 23/4 9:24