Dubbelt så många inbrott på ett år

Solna har drabbats av en inbrottsvåg. Under de senaste månaderna har inbrotten mer än fördubblats. Värst var det i december.

  • Publicerad 15:56, 2 jan 2017

Polisen nonchalerar problemet

Normalt sett brukar antalet anmälda inbrott ha en topp i augusti när sommarlediga kommer hem till sina lägenheter.

Sedan mattas inbrottskurvan av för att stiga igen under årets sista månader. Men i höstas bröts mönstret.

– Redan i september började inbrottskurvan stiga kraftigt, säger kriminalinspektör Jacob Påhlman.

I december anmäldes 31 fullbordade inbrott i Solna och åtta inbrottsförsök. Totalt 39 anmälningar. Motsvarande siffra i december 2015 var 16 anmälningar. 2014 gjordes elva anmälningar.

Även tillvägagångssättet har avvikit från tidigare mönster.

– Vanligtvis bryter inbrottstjuvar upp dörren i trapphuset. Men nu har man klättrat, ofta efter stuprännan och ganska högt upp och sedan tagit sig in genom balkongdörren, säger Jacob Påhlman.

Han tror att utländska ligor ligger bakom en stor del av inbrotten. Vid tidigare gripanden har det visat sig att ligorna hinner med två–tre inbrott per dag under de tre månader som ett turistvisum räcker. Det blir närmare 90 inbrott i månaden.

– Framför allt är man ute efter smycken, kontanter och mindre elektronikprylar som mobiler och läsplattor, säger Jacob Påhlman.

Värst drabbade i Solna är Nya Ulriksdal, Frösunda och Bergshamra. På Drottning Kristinas esplanad i Nya Ulriksdal har ett 20-tal inbrott och inbrottsförsök anmälts sedan i somras. Många boende är kritiska till polisens arbete.

– Polisen nonchalerar problemet. Flera av inbrotten har inträffat mitt på dagen under en begränsad tidsperiod. Polisen borde kunna avsätta spaningspersonal och ta tjuvarna på bar gärning, säger en lägenhetsinnehavare på Drottning Kristinas esplanad.

Jacob Påhlman förstår de boendes frustration:

– Det kanske kan se ut som om polisen inte gör någonting. Men så gott som alla utsatta lägenheter undersöks av teknisk personal. Vi säkrar massvis med spår vid de tekniska undersökningarna men väldigt få av de spåren går att direkt knyta till en gärningsman. Ofta krävs det att man vid ett senare tillfälle griper en person som i efterhand kan knytas till inbrotten.

Av de 39 inbrottsanmälningarna i Solna under december gällde 26 stycken lägenheter och fem villor, åtta var anmälningar om inbrottsförsök.

Uppklarningsprocenten för lägenhetsinbrott ligger runt 2 procent för hela landet.

MER Tänk på

Kontrollera låset till balkongdörren. Tjuvarna tar sig ofta in genom balkongdörrar, även på högre våningsplan.

Fotografera värdefulla smycken. Det underlättar för polisen när man träffar på stöldgods.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tänds Valborgseldarna i Solna

Nyheter På Valborg tänds det brasor på många håll i Solna. Mest traditionstyngt är firandet i Skytteholmsparken.tisdag 24/4 13:11

Fler poliser på Solnas gator

Nyheter Här är medborgarlöftena för 2018 Punktinsatser på brottsutsatta platser, fotpatrullerande poliser och hastighetskontroller på gator där bilister ofta kör för fort. Det är några av de löften som polisen och Solna stad ger medborgarna...tisdag 24/4 6:28