Jacob Mühlrad är en svensk klassisk kompositör från Östermalm. På bild: Jacob Mühlrad Foto: Jannie Flodman

Dyslexi hindrar inte musikgeniet från Östermalm

25 år gammal och fullbokad fram till 2021 – trots att han konkurrerar med döda legendarer som Bach och Brahms. Jacob Mühlrad är onekligen en stor stjärna inom konstmusikvärlden. Men vägen har inte varit spikrak för kompositören, som är aktuell i Sommar i P1.

  • Publicerad 09:46, 4 aug 2017

Han är född i Bromma men bor sedan många år på Östermalm. Dessutom har mångåriga studier vid Kungliga musikhögskolan gjort att Jacob Mühlrad ser stadsdelen som sitt hem.

– Faktum är att jag skriver mycket musik hemma. Det är bland det bästa med det här yrket. Jag kan sitta i min lägenhet på Östermalm i Sverige när jag skriver ett verk åt en symfoniorkester i USA, svarar han.

Började skriva direkt

Som 18-åring började han på allvar satsa på musiken och inte långt senare, 2012, fick han ett sensationellt genombrott som kompositör av baletten “Friction” på Kungliga Operan. Nu, sju år efter att allt tog sin början, har han fått ett uppdrag som vissa suktar efter ett helt liv utan att få. Han sommarpratar i P1.

– Jag fick fick frågan i våras och det var inte mycket att tveka över. Vilken ära! Det är ett program som jag alltid lyssnat på och älskat. Jag satte mig direkt och skrev säkert 30 A4-sidor, berättar Jacob Mühlrad entusiastiskt.

Kyrkan skramlar pengar till Nordens största orgel

Ögonen lyser när han berättar om barndomen och skolan där sommarpratet tar sitt avstamp.

– I skolan var jag stökig och hade svårt att koncentrera mig. Dessutom har jag dyslexi. Det var först när jag började spela synth och senare piano som jag kände mig lugn. Sommarprogrammet handlar om min resa från det till där jag är idag.

Fick ultimatum

Dyslexin gjorde det knepigt för honom att skriva och läsa noter, ett tufft handikapp när man vill bli kompositör. De första åren efter att han förälskat sig i pianot gick ut på att improvisera fram musik. Efter några år upptäcktes han av Sven-David Sandström - en svensk stjärnkompositör som tog Jacob under sina vingar. Men han ställde snabbt ett ultimatum.

– Lär dig noter eller glöm en karriär inom konstmusiken, sa han mer eller mindre direkt, säger Jacob Mühlrad och skrattar till.

Han tog till sig av det tuffa kravet och kämpade med noterna. Till slut föll det på plats. Och en ny värld öppnade sig:

– Plötsligt behövde jag inte begränsa mig till pianot. När man kan skriva musik med noter så kan man skriva för vilket instrument som helst. Som marimba, vilket jag nyligen skrev ett verk för. Och till och med elgitarr!

Målet: hårdrock fri från snubbighet

Att som 25-åring ha skrivit åt bland annat Berwaldhallen, Sveriges Radiokör och Sveriges radiosymfoniker gör att Jacob Mühlrad blickar utomlands yrkesmässigt. Men på Östermalm ser han ut att bli kvar.

– Jag har min värld här. Mitt kontor, min lägenhet och många av de uppdragsgivare jag jobbar med finns häromkring.

Sommar i P1

Jacob Mühlrad sommarpratar idag fredag 4 augusti klockan 13 i Sveriges Radio P1.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kan Village People rädda bokhandeln Hedengrens?

Nyheter "Inga kunder har strömmat till" Den anrika bokhandeln Hedengrens testar en ny grej inför årets bokrea.fredag 23/2 16:37

Brottartalang på Östermalm i landslaget

Nyheter "På mattan är det alltid krig" Som femåring började Östermalmsbon Georgios Barbanos brottas men först när han var 13 började han gilla sporten på riktigt. Nu, två år senare, är han uttagen till landslaget.fredag 23/2 15:45