Korsningen Badstrandsvägen/Essingeringen är ett av områdena där staden nu tittar på att hitta en bättre och säkrare lösning. Foto: Per Brandt

Efter dödsolycka och smitkörning – Stora Essingen ska få säkrare gator

Efter den tragiska dödsolyckan och incidenter med bilar på gång- och cykelvägen på tvärbanebron. Nu kräver hembygdsföreningen åtgärder för att göra det säkrare i trafiken på både Stora och Lilla Essingen. Och staden lovar bättring.

  • Publicerad 11:30, 27 jun 2017

Trafiksäkerheten på Stora och Lilla Essingen är ett hett samtalsämne för de boende på öarna. Nyligen inträffade en tragisk dödsolycka vid korsningen Badstrandsvägen/Essingeringen på Stora Essingen, vid busshållplatsen som ligger där då en gående blev påkörd av en bilist och omkom.

Den platsen har länge varit utpekad som ett stort säkerhetsproblem av boende och Essingeöarnas hembygdsförening.  

– Det är en återkommande sak, framförallt vid hållplatsen Broparken. Där svänger bussarnas framparti ibland in över trottoaren och går man där med barnvagn är det inte så bra. Men bussarna är det mindre problemet, det största är bilarna. Det har hänt flera gånger att fotgängare har fått kasta sig bakåt för att inte bli överkörda, säger Björn Fjæstad, sekreterare i föreningen.

Bil körde fram och tillbaka över gångbro i Alvik – folk fick kasta sig åt sidan

Nu har hembygdsföreningen skickat in flera förslag till staden för att få bukt med flera av de utpekade problem-områdena på öarna. I korsningen Badstrandsvägen/Essingeringen vill de se en refug.

– Det kan kanske finnas argument emot, men det är vårt förstahandsförslag. Då blir det omöjligt att köra om. I andra hand vill vi se att det blir omkörningsförbud och att det markeras väldigt tydligt. Då blir ingen pressad att köra om bussarna för att det kommer bilar bakom, säger Björn Fjæstad.

– Vi har skrivit tidigare till staden och påpekat att något måste göras. Men tror att trafikkontoret tar det här på allvar och sätter igång en process.

Extra polisbevakning efter inbrottsvåg på Stora Essingen

Och det verkar staden göra. På trafikkontoret känner man till problemen och de har satt igång en utredning för att se vad som kan göras i korsningen. Men någon tidsram för när den ska vara klar finns inte.

– Vi håller på att se över möjliga trafiksäkerhetsåtgärder för gång och cykel i korsningen Badstrandsvägen-Essingeringen och bättre möjligheter till cykling på Essingeringen. Det är för tidigt att säga vad vi kan landa i, säger Erik Söderberg, presstalesperson på trafikkontoret.

Men när det gäller gång- och cykelvägen på tvärbanebron är det något klarare besked. Hinder ska sättas upp för att stoppa olovlig biltrafik. Men det är inte aktuellt med några betonghinder eftersom SL måste kunna åka på bron med sina driftsfordon, enligt Britt Mattsson, chef för park-miljöavdelningen i norra innerstaden.

– Vi får undersöka och utreda en annan lösning med till exempel bommar. Men vi har kontakt med både SL och Brommas stadsdelsförvaltning så det blir hinder även på den sidan. Vi tar tag i det här gemensamt för att hitta en lösning, säger Britt Mattsson som däremot inte kan säga när en lösning kan vara på plats.

Flera gånger har bilar kört på gång- och cykelvägen längs tvärbanan. Foto: Per Brandt

Hembygdsföreningens förslag

Anlägg en refug vid busshållplats Broparken på Badstrandsvägen för att stoppa omkörningar av stillastående bussar. Går inte det vill hembygdsföreningen att det blir omkörningsförbud som skyltas tydligt.

Sätt upp hinder för att stoppa olovlig biltrafik på tvärbanebrons gång- och cykelbana mot Alvik.

Ta bort omkörningsförbudet, i riktning mot stan, på Mariebergsbron. Många trotsar nuvarande förbud och korsar den heldragna linjen vilket skapar onödig fara och osäkerhet enligt föreningen som anser att det är god sikt åt det hållet.

Anlägg ett övergångsställe med refug intill 1:ans hållplats Primusgatan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor knytblus-manifestation i Gamla Stan

Nyheter Massor av folk utanför Svenska Akademien ”Alla måste gå”, står det på en av de skyltar som hålls upp i folkhavet utanför Svenska Akademien i en stor manifestation på torsdagseftermiddagen.torsdag 19/4 17:12

Domstol granskade Nobel Center-tomten

Nyheter Snart kommer domen Kampen om Blasieholmen går vidare. I veckan granskade domstol tomten.torsdag 19/4 16:43