Efter food trucken – nu kommer krogcontainern

Mobila krogcontainrar ska ge nyanlända jobb och folk en chans att testa sina kockdrömmar i skarpt läge. I vår kan du prova att kränga street food för en helg på Hornstulls marknad.

  • Publicerad 06:27, 17 mar 2017

Det är för svårt att starta krog i Stockholm, tycker Fredrik Lindstål, initiativtagare till föreningen Glad stad som bland annat fixar Hornstulls marknad. I innerstan kostar det minst ett par miljoner att ta över en lokal med kockkök. En food truck är också en stor investering.

– För de allra flesta med restaurangdrömmar är det en stängd dörr. Så för att sänka trösklarna har vi tagit fram världens billigaste restaurangkök som är byggt i en container, säger Fredrik Lindstål.

Hon vinner Hornstullspriset

Ett av containerköken rullar in på Hornstulls marknad i vår. Här ska både krögare och privatpersoner med kockdrömmar få kränga käk.

En mix av centralasiatiskt och koreanskt

Först ut är Ikram Ibragimov från Kazakstan, ett land dit en hel del Koreaner flyttat. Han ska prova sitt koncept ”Kimchistan”, en mix av det centralasiatiska och det koreanska köket.

Fredrik Lindstål hoppas att fler matentusiaster med nya roliga street food-idéer ska ta chansen att driva gatukök en eller ett par marknadshelger.

– Vi kan coacha och hjälpa till om det behövs. Är du en privatperson som vill testa din dröm är det inte ens säkert att det kostar något, säger Fredrik Lindstål.

På sikt är målet att kunna hyra ut containrar och uppställningsplatser till privatpersoner som inte har så mycket pengar men som vill testa att ge sig in i street food-branschen. Hyran är runt 10 000 kronor i månaden.

– Planen är att vi ska kunna hjälpa den som har en restaurangdröm att komma igång. Hyran är en avbetalning på två år, så håller man på så länge får man containern. Det är en satsning såklart men inte lika saftig som att ta över en lokal eller köpa en food truck, säger Fredrik Lindstål.

STOR GUIDE: Loppisar och second hand-butiker du inte vill missa i vår

För nyanlända och för personer som står långt från arbetsmarknaden ska Glad stad dra igång ett särskilt projekt, Glad mat. Nyanlända anställs av föreningen, får lön enligt kollektivavtal, kockutbildning, hjälp att ta fram ett matkoncept och jobb i ett containerkök där de kan sälja mat vid luncher, evenemang och till catering.

– Det kommer nya positiva krafter till Sverige och sannolikt massa människor med spännande bakgrund som kan mat. De kanske har jobbat med restauranger eller caféer. Vi vill ge dem chansen att tuta och köra. Från dag ett kommer de ha en affär som funkar, säger Fredrik Lindstål

"Stort sug efter mat på gatan"

Fredrik Lindstål tror att krogcontainrarna kommer bredda matutbudet på stans gator rejält.

– Nästa år hoppas jag vi ser massvis med containrar med spännande mat på gatorna i Stockholm. Jag tror vi kommer få upptäcka nya matkulturer och att vi får fler olika personligheter som rör sig till matvärlden. Det finns ett stort sug efter mat på gatan. Jag tror att det här är nästa steg i street food-kulturen, säger Fredrik Lindstål.

Rullande kök. Den här krogcontainern kommer parkera på Hornstulls marknad i vår. Bakom marknaden står Glad stad, där Fredrik Lindstål och Johan Bååt jobbar. Foto: Karoline Montero Araya

Containerförsäljning igång

För att kunna anställa nyanlända letar Glad stad samarbeten med kommuner och företag som vill engagera sig.

Projektet ska också finansieras genom försäljning av kökscontainrar till restauranger som vill popa up på nya ställen och till fastighetsägare som vill ha tillfälliga restauranglösningar.

Målet är att kränga 200 krogcontainrar de kommande tre åren. Ett tiotal har Glad stad redan sålt. De ska levereras nästa år.

För vinsten från containerförsäljningen ska Glad stad köpa in egna containrar, där de kan erbjuda nyanlända jobb.

Krogcontainrar ska också hyras ut till privatpersoner som vill testa att driva ett street food-ställe.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.