Stephanie Rehnberg ska rodda ett Pride i Bagarmossen 2018. Foto: Michael Folmer/Pride

Efter hån: Bagis får ett eget Pride

"Våga inte visa er här igen med någon Pride". Så sa en ung man till Stephanie Rehnberg när hen var och handlade i Bagarmossens centrum. Snappy comeback på det: ett eget lokalt Pride i just Bagis.

  • Publicerad 18:30, 14 aug 2017

Det var under Pride, en festivalvecka för att lyfta HBTQ-frågor, som lokalbon Stephanie Rehnberg var och handlade på en mataffär i Bagarmossens centrum. Hen hade med sig veckans officiella symbol, en regnbågsflagga. En pojke kom fram och frågade vad det var. När Stephanie förklarade vad flaggan betyder svarade pojken så här:

"Nä asså jag gillar inte sånt där. Våga inte visa er igen i Bagarmossen med någon Pride".

– Jag blev förvånad. Han var ung och hade med sig en ännu yngre person, kanske ett småsyskon. Så jag fick intrycket att han ville vara tuff inför den andra. Jag tog inte illa vid mig egentligen och kände mig inte hotad, förklarar Stephanie Rehnberg.

Söderort får sin första pridefestival

Incidenten på mataffären väckte ändå funderingar hos Stephanie. Hen skrev ett inlägg på Facebook och ventilerade tanken att Bagarmossen kanske borde ha ett eget Pride. Det positiva gensvaret blev så stort att det nu är exakt vad som ska hända.

I fredags hade en arrangörsgrupp ett första picknickmöte.

– Det kom sex personer. I september ska vi bilda en förening och diskutera exakt vad vi ska göra. Responsen blev väldigt bra. Jag blev förvånad över hur stort engagemanget var. Jag har bara bott i Bagis i ett år, inte så länge, så jag visste inte riktigt vad det är för klimat gällande HBTQ-frågor.

Siktar på våren

Arrangörerna siktar på Pride i Bagis i april. Då är tanken att det ska bli en parad runt i förorten samt aktiviteter i en än så länge oklar lokal.

– Helst vill vi hade på Bagarmossen folkets hus då det ligger mitt i centrum. Men alla där har semester just nu så vi har inte kunnat prata med dem än.

Vad har ni tänkt er?

– Det bor många kreativa HBTQ-människor här. Så vi tänkte engagera dem. Och det ska vara välkomnande för alla, även barnfamiljer, så att människor kan komma och lära sig.

För den som är intresserad att engagera sig finns nu Facebook-gruppen Pride Bagis!.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nyrenoverad förskola i Kransen läggs ner

Nyheter Förälder: "Det är beklagligt" Ett 40-tal barn tvingas flytta när förskolan Äventyret i Midsommarkransen stänger efter sommaren. Men barngrupperna ska inte splittras, försäkrar Cecilia Hjelm, områdeschef för förskoleområdet.lördag 17/2 9:30

Helgtips: Gör en tidsresa genom epokerna

Nyheter ✔Antikmässa ✔Garage Sale ✔Bakluckeloppis Antikviteter, vintage och retro är orden som gäller i helgen. Den som är peppad på fynd från förr kan bege sig till Älvsjö, Enskededalen, Kista eller centrala stan.lördag 17/2 8:04