Planens tänkta placering och Fredhällsparken sett ovanifrån. Foto: Stockholms stad

Efter hårda kritiken mot fotbollsplanen – nu ska luften undersökas

Staden måste agera för att länsstyrelsen inte ska stoppa fotbollsplanen i Fredhällsparken. Samtidigt har allmänhetens kritik mot fotbollsplanen varit hård. ”Jag har aldrig jobbat med en plan med så mycket negativa synpunkter”, säger projektledaren.

  • Publicerad 16:29, 23 aug 2017

Stockholm stads planer att bygga en fotbollsplan i Fredhällsparken på Kungsholmen har väckt starka reaktioner från allmänheten. Bakgrunden är, som StockholmDirekt redan berättat, att ersätta fotbollsplanen som försvinner när det ska byggas 1 900 bostäder i Stadshagen.

Beslutat: Ny fotbollsplan ska byggas i Fredhällsparken

Detaljplanen för fotbollsplanen i Fredhällsparken har fått kritik av länsstyrelsen. Staden måste dels visa att mikroplaster från konstgräset inte går emot miljökvalitetsnormerna för vatten, dels utreda och ta ställning till om luftkvaliteten i området är tillräckligt bra. Om inte staden kan redovisa hur den tänker åtgärda detta kan länsstyrelsen i värsta fall stoppa planerna.

– Luftkvaliteten är dålig på grund av utsläpp från trafiken. Vi får undersöka luftkvaliteten och se hur mycket partiklar luften innehåller, säger Thomas Jansson, projektledare på stadsbyggnadskontoret och fortsätter:

– Vi kommer även utreda hur konstgräset påverkar miljön. Det finns nya typer av konstgräs där gummikulorna bryts ner på ett bättre sätt. Vi ska hitta en konstgräsplan som har så liten påverkan som möjligt.

Skönhetsrådet: Nej till fotbollsplan i Fredhällsparken

Detaljplanen varit ute på samråd och totalt har 260 synpunkter skickats in till stadsbyggnadskontoret. Sammanställningen är inte klar än, men det står redan klart att privatpersoner är kritiska eftersom fotbollsplanen gör att parkytor försvinner, berättar Thomas Jansson.
– Jag har aldrig jobbat med en plan som fått så mycket negativa synpunkter. Vi får sammanställa dem men i slutändan är det politikerna som får ta beslut.

Protest-picknick mot nya fotbollsplanen i Fredhällsparken

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kravet: Inför SL-kort på båten till Sjöstan

Nyheter Efter succéförsöket – vill se permanent lösning Den tillfälliga SL-taxa som infördes på M/S Emelie förra året blev en succé och antalet resenärer ökade snabbt på den privata linjen. Nu vill Miljöpartiet införa en permanent båtlinje med SL-kort,...söndag 18/2 20:36

Vem är Odenplans cykelgarage tänkt för?

Nyheter Mängden tomma platser får folk att undra Odenplans cykelgarage öppnade för 1,5 år sedan, men fortfarande står nästan två av tre platser tomma. Nu ställer sig många frågan: vem byggdes cykelgaraget egentligen för?lördag 17/2 12:52