Succé. Mentorparet Alexandra Almquist och Alexandra Norgren fanns på plats i Vasastan. Foto: Patrik Wirén

Efter #metoo: Rekordmånga vill stötta unga kvinnor

Mer än 2 000 kvinnor anmälde sitt intresse till torsdagskvällens rekryteringsträff på Vasa Real. Arrangören Mentor Sverige har aldrig varit med om någonting liknande.

  • Publicerad 19:59, 9 nov 2017

– Den psykiska ohälsan hos unga tjejer har bara ökat och många känner att de inte duger. Men vi ska ändra på det nu!

Karin Jordås är generalsekreterare på ideella organisationen Mentor Sverige som arbetar med mentorskap för ungdomar i åldern 13-17 år. Nu står hon på scenen i Vasa Reals aula och pratar inför kvinnor som trotsat regnrusket för att få veta mer om vad det innebär att vara mentor. Och intresset har varit rekordstort. För närmare en vecka sedan var samtliga platser redan tillsatta. Med tanke på att närmare 2 000 personer visat intresse hade säkert fler varit på plats om bara lokalens kapacitet hade tillåtit.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Om någon vill sponsra oss med en större lokal vore det väldigt uppskattat, då kan vi snart ha en ny träff. Efter #metoo har vi märkt ett enormt intresse för våra träffar. Det är bedrövligt det som kommit fram under kampanjen, men det finns samtidigt en väldig kraft i att kvinnor träder fram och berättar sin historia, säger Karin Jordås när vi får en pratstund innan hennes framträdande.

– Mentorskap för unga flickor är ett konkret sätt att göra skillnad och ge unga kvinnor självkänsla, hopp och framtidstro.

På plats i Vasastan finns även mentorparet Alexandra Norgren, 16 år, och Alexandra Almquist, 26 år.

– Jag har blivit mer självsäker och vågar lita mer på vuxna än jag gjorde tidigare, säger Alexandra Norgren. Även för hennes mentor är deras relation betydelsefullt.

– Det har berikat mitt liv väldigt mycket. Sedan är det jättebra för unga tjejer att ha en utomstående som kan fungera som bollplank. Det går inte alltid att prata med sina föräldrar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Mentor Sverige

Är du intresserad av att bli mentor? Eller är du 13-17 år och vill ha en vuxen kompis? Anmäl ditt intresse på mentor.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Koppelåkning skapar förseningar i t-bana

Nyheter "Det är fruktansvärt livsfarligt" Gröna linjen har drabbats av förseningar och inställda avgångar under tisdagskvällen. Orsaken är att människor ägnat sig åt att åka mellan vagnarna.tisdag 20/2 19:18

”Vem då, Bergman? Vadå, Dramaten? Vad fan är kultur?”

Nyheter Hon är redan en av landets mest omtalade dramatiker. I år är det 100-årsjubileum för Ingmar Bergman, och hon tar sig an ”Persona”. Vi tog ett snack med Östermalmsbon Dimen Abdulla om vägen hit.tisdag 20/2 18:30