Fjällenskolans rektor har bytts ut och i år väntar huvudförhandlingen i ärendet där kommunen stämts av en familj efter flera års mobbning. Foto: Emelie Henricson

Efter mobbningen – Fjällenskolans rektor utbytt

Efter flera år av kränkningar och mobbning valde föräldrarna till en elev på Fjällenskolan att stämma Järfälla kommun. Nu har skolans rektor bytts ut och en rättegång väntar i år.

  • Publicerad 11:34, 16 mar 2017

Som Järfälla Tidning skrev om i höstas så gjorde familjen den första anmälan till Skolinspektionen under hösten 2015, efter flera år av samtal med rektor och personal för att få ett slut på mobbningen av deras barn.

I september 2016, efter ett föreläggande mot skolan, fattade familjen beslutet att stämma Järfälla kommun.

Under hösten har skolans rektor bytts ut och snart väntar huvudförhandlingar i fallet.

– Den förra rektorn har brustit i enormt mycket. Hittills verkar det som om skolan fått en bra rektor och klassen en bra lärare. Det har blivit en helt annan klassrumsmiljö för vårt barn, säger föräldrarna.

LÄS MER: Familj till mobbad elev stämmer Järfälla kommun

"Haft diskussioner"

Anneli Jeppsson, verksamhetschef på barn- och ungdomsförvaltningen för barn mellan 6 och 16 år, bekräftar att rektorn har lämnat sin tjänst.

– Det är inte fråga om någon uppsägning. Rektor och jag har haft en dialog under våren och hösten med utgångspunkt i uppdragets art och omfattning. Fjällenskolan är en stor enhet med många olika verksamheter. Vi kom överens om att han ska frånträda befattningen, säger hon.

Vad är anledningen till det?

– Det var med utgångspunkt i medarbetarsamtal vi har haft under senare delen av våren och hösten 2016.

Har det att göra med hur situationer med elever hanterats?

– Det finns alltid synpunkter på skolledare. Inte mer eller mindre kring den här skolledaren.

Är stämningsansökan mot kommunen en anledning?

– Jag skulle säga att det är en sammantagen bedömning utifrån hela situationen, uppdragets art och omfattning. Vi kom överens om den här lösningen.

Har du varit nöjd med rektorn?

– Vi har haft diskussioner och det ledde till att vi gjorde den här överenskommelsen.

I januari tillträdde den nya rektorn, efter att biträdande varit tillförordnad under hösten.

Ett nytt föreläggande från Skolinspektionen kom i februari, där de återigen ålägger Järfälla kommun att utreda kränkningarna.

Barnet har många kompisar på skolan och enligt föräldrarna har skolsituationen förbättrats. Men mobbningen från en grupp fortsätter.

– De måste sätta igång och utreda det här ordentligt och punktmarkera problemen, så att de kan göra en vettig åtgärdsplan. Men det känns som att den nya rektorn förstår och ska ta tag i det här, säger föräldrarna.

Yrkar på skadestånd

De beskriver situationen som absurd, där de å ena sidan ska möta skolan i en rättsprocess och å andra sidan arbeta tillsammans för att kränkningarna ska upphöra.

– Vi har inte velat ha någon rättegång, vi vill bara att skolan fixar vårt barns situation och ser till att det löser sig, säger föräldrarna.

Huvudförhandlingen var tänkt att äga rum i Attunda tingsrätt under två dagar i veckan som kommer. Familjen yrkar på 100 000 kronor i skadestånd från Järfälla kommun.

Men enligt deras ombud Jörgen Frisk tillkom nytt bevismaterial senast i januari, så datumet skjuts på framtiden. Istället ska det hållas muntlig förberedelse i veckan.

– Kränkningarna fortgår hela tiden. Det är en ganska omfattande bevisning i det här målet. Det finns en passivitet från Järfälla kommun som vi tycker är graverande. Man har inte gjort tillräckligt för att stoppa det här, säger Jörgen Frisk.

Järfälla kommun bestrider ansvaret. Järfälla Tidning har sökt kommunens ombud Magnus Bexelius, som avböjer att kommentera processen i nuläget.

Detta har hänt

Föräldrarna till eleven gör en första anmälan till Skolinspektionen 2015. Föreläggandet kom våren 2016. När det fortfarande inte förbättrades lämnade familjen in en stämningsansökan under hösten 2016.

I februari 2017 ett nytt föreläggande från Skolinspektionen, som också gjort en tillsyn på skolan. Det var under deras regelbundna tillsyn av skolor i kommunen i höstas som det enligt myndigheten kom signaler och anmälningar från allmänheten gällande Fjällenskolan. Från början var det inte tänkt att en tillsyn skulle göras just på Fjällen. Beslut väntas under mars.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Äntligen soldyrkare! Nu är uteserveringssäsongen här

Nyheter Här kan du hänga i solen i Västerort Lördag lovar strålande väder och då väcks suget efter utekäk hos många. Nu ploppar äntligen uteserveringarna upp en efter en i Västerort.fredag 20/4 15:37

Hårdare krav pressar kvinnojouren i Järfälla

Nyheter "Vår ekonomiska sitiuation är desperat" Högre kvalitetskrav sätter press på landets kvinnojourer. Järfälla kvinnojour har tvingats dra ner på personal för att ha råd med anpassningarna – samtidigt som verksamhetsstödet har legat stilla på...fredag 20/4 15:22