Efter protesterna – nu sätter staden på fontänen igen. Foto: Mimmi Epstein / Sacharias Källdén

Efter protesterna – fontänen på Östermalm sätts på igen

Barnens – och föräldrarnas – älsklingsfontän som stängdes av i måndags sätts på igen inom kort.

  • Publicerad 17:21, 14 jun 2017

Fontänen på Storängstorget stängdes av i måndags eftersom grannar klagat på att den låter för mycket. Staden har mätt ljudnivån och ska nu analysera resultaten.

Tanken var att fontänen skulle vara helt avstängd tills man kommit fram till hur man ska gå vidare. Det fick många föräldrar att reagera och i går ordnades en välbesökt namninsamling på Storängstorget. Och inom kort kommer fontänen att aktiveras igen, förhoppningen är att det kommer ske redan nu på fredag. Under begränsade tider och med ett nytt schema som även innebär att den är aktiv en stund på kvällen.

– Så blir det medan vi utreder hur vi skall hantera problemet med plaskljudet. Vi vill att alla ska vara glada. Det här är ett sätt att göra alla glada. De som störs kan acceptera begränsade tider och de som vill ha vattnet blir glada att vattnet är tillbaka, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

Proteststorm efter avstängda fontänen: "Vad är det för fel på folk?"

Han tror att det kommer att ske någon form av omprogrammering av fontänen framöver.

– Eller någon annan smart lösning. Men det kan bara ske med konstnären Jeppe Hein på plats. Visionen är ett levande torg, fyllt av små barn och vatten. Men också ett torg som fungerar för de boende vars balkonger gränsar till verket, säger Mårten Castenfors.

Populär fontän på Östermalm stängs av efter grannars klagan

Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden, berättar att det har kommit in runt tio klagomål på att fontänen låter för mycket. Under namninsamlingen i går var många arga på dem som störs och det har skapat en irriterad stämning.

– Både grannar som störs och som inte störs har hört av sig. Jag tycker att det blir en tråkig tvist mellan dem när det egentligen är staden som har gjort fel. Vi har ritat området så det ska vara ostört in mot torget och måste ta det på allvar att en del blir störda. Vi har ett ansvar för boendemiljön, säger Staffan Lorentz.

De här tiderna ska fontänen vara i drift

Måndag-fredag: 07.30-08.30, 11.00-13.00, 16.00-18.00, 20.30-21.00.
Lördag-söndag: 08.30-9.30, 12.00-13.00, 16.00-18.00, 20.30-21.00

"Morgontiden för att få en upplevelse när man går iväg till jobbet.
Dagtiderna för att ge barnen utrymme att bekanta sig med fontänen.
Kvällstiden är till för att visa effekten med ljuset." skriver Mårten Castenfors i ett mejl.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Då öppnar Texas Longhorn sitt nya ställe

Nyheter Ny restaurang till Norra Djurgårdsstaden På deras Facebooksida är det flera som undrar när de öppnar och telefonen ringer varje dag. Nu är det klart när krogen som ska erbjuda boende Texas-inspirerad mat öppnar i Norra Djurgårdsstaden.söndag 25/2 19:30

Helena, 59, blev bodybuilder – på ett år

Nyheter Blev kroppsbyggare trots artros och protes 56-åriga Vasastadsbon Helena Jacobsen har artros och knäprotes. På ett år byggde hon upp sin kropp för att tävla i bodybuilding.söndag 25/2 9:00