Det var i mars i fjol som den avslöjande videon från ett klassrum på Kärrtorps gymnasiet spred sig på nätet. Foto: Linda Gren

Efter rasistiska uttalanden i klassrummet – nu kommer domen

Läraren sa att han var rasist och använde n-ordet på en lektion. Nu kommer skolinspektionens dom.

  • Publicerad 12:32, 21 aug 2017

Det var i mars förra året som en smygfilmad video från ett klassrum på Kärrtorps gymnasium spred sig på nätet. I videon ställde en rasifierad elev frågan "är du rasist?" till läraren – som svarade "ja, jag är rasist och jag tänker skicka ut dig i dag". Enligt flera elever var detta bara ett i en lång rad av rasistiska och kränkande uttalanden som läraren gjort framför elever på skolan. Bland annat ska han ha använt n-ordet upprepade gånger, samt sagt saker som att "nu ser det inte lika mörkt ut här" efter att tre rasifierade tjejer slutat i klassen.

Lärare på Kärrtorps gymnasium utreds för rasistiska påhopp

Enligt eleverna ska problemen med läraren ha påtalats för den dåvarande rektorn ett flertal gånger, utan att något skett. Men efter videon som spreds på nätet i mars inledde Kärrtorps gymnasium en internutredning, som slutade med att den nu 65-årige läraren avslutade sin anställning hos kommunen.

Krismöte om Kärrtorps gymnasium

Nu har också Skolinspektion utrett ärendet. Här visar det sig att eleverna filmat flera tillfällen då läraren på olika sätt uttryckt sig rasistiskt. Bland annat finns videor där läraren använder n-ordet om Barack Obama och där han uttalar sig om att "olika raser har utvecklats till olika grenar".

"Mindre lämplig"

​Läraren har medgett att uttalandena vid den inspelade händelsen ägt rum, men sagt att han provocerats. Han har också uppgett att han inte har rasistiska åsikter och inte velat kränka någon. I Skolinspektionens utredning säger den dåvarande rektorn att det funnits problem med nedsättande kommentarer från läraren, men att han skulle kunna "fungera väl som lärare med rätt stöd".

Kärrtorps rektorer: Det är politikernas fel

Skolinspektionen menar dock att lärarens uttalanden varit allvarligt kränkande och att läraren visat sig "mindre lämplig" att undervisa.

Läraren bör därför få en varning, skriver Skolinspektionen i en anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Deras mål: Ena tjejer över hela stan

Nyheter Samlar över 200 tjejer imorgon lördag Umgänge, aktiviteter och ökad samhörighet. Det är poängen med integrationsprojektet Sthlmsystrar, som på lördag samlar 200 tonårstjejer från hela Stockholm.fredag 24/11 12:10

Wanngård (S) hoppas att fler vågar berätta

Nyheter S-toppen om Mogert: "Det han gjort är helt oacceptabelt" Under torsdagseftermiddagen meddelades att borgarrådet Roger Mogert (S) avgår efter allvarliga anklagelser. Nu uppmanar finansborgarrådet Karin Wanngård (S) fler kvinnor att dela med sig av sina...torsdag 23/11 17:34