Stopp. Tunnelbanetrafiken ställdes in några timmar efter polisens beslut. På måndagen samlades sedan flera Mälaröbor för en tyst minut. Bland dem fanns Klas Lindblom, Boel Afzelius och Lotta Nyrén. Foto: Tomasz Pozar & Jonas Månsson

Efter terrorattentatet: Förskolorna fick vänta när föräldrarna satt fast i stan

Flera föräldrar fastande i stan efter lastbilsattentatet på Drottninggatan. Det innebar extraöppna skolor och förskolor. På måndagen samlades Mälaröbor för att hedra offren med en tyst minut .

Klockan 12 på måndagen samlades ett 30-tal personer på Mälarö torg med armarna i armkrok. Bland dem som var på plats fanns påsklovslediga skolbarn, kommunanställda, personal från Swedbanks kontor och kunder från Ica. Anledningen var den nationella tysta minut som hölls efter terrorattentatet.

Färingsöbon Lotta Nyrén var på plats och hade via Facebook tagit initiativ och meddelat att de som ville ses på torget kunde göra henne sällskap.

– Det är fantastiskt att se så många som kommer hit och visar att vi inte är rädda, sade hon.

För Ekerö kommuns del innebar kaoset i centrala Stockholm bland annat att skolor och förskolor hölls öppet extra längre i fredags. Flera föräldrar satt nämligen fast i stan när det närmade sig hämtning på förskolor och skolor.

– Det är grundregeln vid större händelser, säger kommunens informationschef Johan Elfver.

Elin Elfqvist, verksamhet för kommunens förskolor, spred snabbt information internt.

– Så fort jag fick reda på det här via vår krisapp skickade vi ut ett mejl till alla förskolechefer och rektorer att de skulle ha beredskap för att vårdnadshavare inte skulle komma hem i tid, säger hon

Kunde stänga i hyfsad tid

Hon vet inte exakt när den förskola som var öppen längst stängde.

– De flesta kunde ändå stänga i hyfsad tid någon timme efter normal stängningstid, säger hon.

Kommunens krisledningsorganisation höll hela kvällen tät kontakt med myndigheter.

Enligt Johan Elfver finns det inte något person boende på Mälaröarna bland de som har bekräftats avlidna eller skadade.

– Men det finns personer som har varit på plats som kan behöva krisstöd. Det har vi fortfarande i beredskap, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Starka prestationer i crossfit

Sport Deltagarna från Crossfitverket Ekerö visade prov på styrka under Uppsala Throw up nyligen.onsdag 20/9 16:08

Publicitet gav populärt kyrkoval

Nyheter Nästan dubbelt så många människor röstade i årets kyrkoval, jämfört med valet 2013. Publicitet tros vara en av anledningarna bakom lyftet. – Jag tror ingen har missat att det skulle vara ett val,...onsdag 20/9 11:51

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter