Chockad. "Jag är helt chockad", säger Sven Bergander om initiativet som tagits för att fixa en husvagn till honom. Foto: Sacharias Källdén/Mostphotos

Efter vår artikel: De fixar husvagn till hemlösa Sven

Efter vår artikel om Sven Bergander, 63, som är hemlös och bor i sin bil vid Brommaplan är det många som har reagerat. Nu går Hässelbybor ihop för att köpa en husvagn till honom.

  • Publicerad 12:06, 8 nov 2017

Efter att Hässelby villastadsbon Harald Walczok fått kontakt med Sven Bergander kom idén om att samla ihop pengar för att köpa en husvagn till honom. Han skrev ett inlägg i Facebookgruppen "Händer i Hässelby villastan" och där ville många hjälpa till.

LÄS MER: Sven, 63, bor i en bil vid Brommaplan

– Det är så häftigt! Det ramlar in pengar hela tiden, jag blir alldeles tårögd. Alla har inte jättemycket pengar själva men många bäckar små, säger Harald Walczok.

Initiativet har spritt sig även utanför Hässelby. I nuläget har över 70 personer bidragit. Först skulle de köpa en husvagn Harald hittat för 10 000 kronor och de pengarna samlades ihop på bara ett par dagar. Men sen kom insikten om att det behövs en vinterbonad husvagn.

– Vi har fått in en bit över 26 000 kronor och jag har hittat en husvagn hos en firma som har gått ner i pris till 40 000. Det går att hitta billigare men jag vill ha en som klarar vintern. Jag hoppas att de kan släppa den för 30 000 kronor och ska dit i eftermiddag, säger Harald.

Har hittat camping

Enligt Harald har en camping i Sollentuna sagt att de låter Sven stå gratis med husvagnen till maj nästa år. El och alla faciliteter ska ingå.

För Sven Bergander skulle det betyda mycket om planen gick i lås.

– Då skulle jag kunna börja tänka klart igen, säger han.

För ett år sedan blev Sven vräkt från lägenheten i Nockeby. Många har undrat hur det kommer sig att en pensionär hamnar i Svens situation. Han själv menar att det beror på flera olika anledningar. En är att han varit egenföretagare i hela sitt liv och inte haft någon privat pensionsförsäkring.

– Jag trodde jag var odödlig. Jag hade en mäklarfirma i 20 år och även en sportaffär. Jag jobbade jämt så till slut gick jag in i väggen, säger Sven.

För fyra år sedan sålde Sven av sin mäklarfirma. Tanken var att kunna leva på pengarna från firman. Men så blev det inte.

– Jag mådde dåligt och det blev kortslutning. Det finns ingen jag kan skylla på än mig själv. Jag borde ha bromsat innan jag gick in i väggen och jag festade mycket. Från att ha haft pengar hade jag ingenting alls, säger han.

Innan han fyller 65 får han bara en del av allmänpensionen och tillsammans med försörjningsstöd på lägstanivån hamnar summan på 4500 kronor i månaden.

Vad ska du göra om det blir en husvagn?

– En dröm är att åka till Portugal. Där kan jag leva på mycket mindre pengar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Filmaren som väljer Spånga framför New York

Nyheter Så gick det till när 20-åringen vann pris för sin första långfilm En olycka fick Spångas senaste stjärnskott Robin Sherlock Holm, 20 år, att inse att ingen tid finns att spilla när det gäller drömmar. Nu har han vunnit pris för sin första film.fredag 23/2 15:33

600 nya lägenheter i Kärrtorp skjuts upp

Nyheter Rödgröna har inte tänkt klart Demokratins kvarnar ska mala – långsamt. Planerna på att bygga 600 nya lyor i Kärrtorp skjuts upp. "Vi har inte hunnit sätta oss in i det här", säger Miljöpartiet.fredag 23/2 15:17