Bussresenärer. Hanna Zandrén och barnen Sixten, Malva och Frans åker ofta buss. Foto: Jonas Månsson

Ekerö får fler och tätare bussturer

SL:s budgetöverskott gynnar Ekerös busstrafikanter. Nu står det klart att flera turer ska avgå tätare. – Vi prioriterar där behovet är störst, säger Jesper Pettersson, presskommunikatör på SL.

  • Publicerad 08:33, 2 nov 2017

Vi tar bland annat hänsyn till antalet resenärer och vilka tider de åker.

I september presenterade SL att de ser ut att gå mot ett rejält ekonomiskt överskott 2017. Det innebar löfte om ökad satsning på busstrafik. Nu står det klart att Ekerö är en av de kommuner som får ta del av satsningen.

Linje 309 och sträckan Brommaplan – Ekebyhov – Kaggeholm berörs. Där blir det utökning med en avgång tidig morgon Ekerö centrum–Skytteholm och en ny avgång vid 01-tiden till Ekerö centrum. Åtta avgångar förlängs utanför rusningstid i syfte att förbättra kollektivtrafiken till Skytteholm konferensgård och Menhammar stuteri.

Även linje 311, turen Brommaplan – Ekebyhov – Sjöängen – Slut , påverkas. Extraavgångar som avgår från kommunhuset ska i stället gå från Tappström. Anledningen är ett försök att fördela resenärer bättre mot bakgrund av att extrabussen i dag är mindre utnyttjad i förhållande till ordinarie.

– Vi tar bland annat hänsyn till antalet resenärer och vilka tider de åker. Utifrån det görs bedömningen hur man kan förstärka trafiken och var man behöver sätta in fler turer, säger Jesper Pettersson.

60-minuterstrafik

På linje 312 som går Brommaplan – Sjöängen – Adelsö väntar utökning genom högtrafik morgon och mellantrafik vardagar.

Den fjärde sträckan som får fler turer är linje 315 som kör Svanhagen–Jäsängen. För att förbättra utbudet till Hilleshög inrättas en ny tur-och returavgång på sträckan Svanhagen–Hilleshög, så att 60-minuterstrafik fås hela dagen.

Ändringarna gäller från 10 december då vintertidtabellen börjar gälla.

– Vi ser över trafiken årligen. Det är en lång process som egentligen börjar nu för december 2018. Det planeras, sedan ska det ut på remiss till kommuner och intresseorganisationer. Sedan träder det i kraft i december, säger Jesper Pettersson.

Förändringarna gäller åtminstone ett år.

– Sedan kan man göra mindre justeringar under året. Ser man att ett behov uppstår kan man göra förändringar. Men det stora sker en gång om året, säger han.

Hanna Zandrén som bor vid Nibbla Backe åker ofta linjerna 309, 311 och 312.

– Det är positivt med fler turer. Där vi bor går bussarna inte lika ofta, säger hon.

Fler turer på linjerna hon och familjen åker gör stor skillnad.

– Det blir en enklare vardag. Ställs en buss in så måste man inte vänta så länge, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pressbyrån tackar nej till förlängt kontrakt

Nyheter På onsdagen stod det klart att Pressbyrån kunde vara kvar på Drottningholm fram till årsskiftet. Tack men nej tack, sade Pressbyrån.torsdag 22/2 16:04

Hennes åsikt går mot strömmen

Nyheter En klar majoritet av kommunborna är nöjda med återvinningsstationerna i Ekerö. Det visar en undersökning som Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) låtit göra. Men Stenhamrabon Solveig Löfgren...torsdag 22/2 14:28

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter