Ekerö i topp i länet: Flest unga bor kvar hemma

Ekerö är en av de kommuner i Stockholm där flest antal unga vuxna är folkbokförda hos sina föräldrar. Här bor hela 81,1 procent av unga mellan 20 och 24 år hemma. – Jag kollar runt varje dag efter någonstans dit jag kan flytta, säger Platin Carlson, 22, som bor hos sina föräldrar på Färingsö.

  • Publicerad 15:48, 7 sep 2017

Jag har gett upp att försöka hyra.

I Ekerö kommun bor 1 289 personer mellan 20 och 24 år, och hela 81,1 procent av dem bodde hemma förra året. Detta är en ökning med 3,5 procent sedan 2011. Det visar statistik från SCB som Sveriges radio rapporterar om.

Dessa siffror sätter Ekerö i toppskiktet jämfört med övriga kommuner i Stockholms län. I länet finns störst andel unga som är folkbokförda hos sina föräldrar i Ekerö, Danderyd och Vaxholm. I Ekerö har också ökningen varit störst, tillsammans med Vaxholm och Botkyrka.

Platin Carlson, 22, är en av de som bor hemma hos sina föräldrar. Hon flyttade hemifrån när hon var 20, men när hennes relation tog slut flyttade hon tillbaka till föräldrahemmet på Färingsö i april i år.

Att bo hemma har varit billigare än att bo själv, men det har varit svårt att behöva kliva tillbaka in i familjehemmet efter att ha haft ett eget vuxenliv där hon skött allt själv, berättar hon.

Förra gången hon flyttade var det till en bostadsrätt på Tyresö. Nu hoppas hon kunna hitta något nytt så snart som möjligt.

– Jag kollar på Hemnet varje dag och gråter lite för att jag inte kan köpa det mesta. Även om det är bekvämt att bo hemma så är målet såklart att flytta så fort jag hittar en lägenhet.

För Platin Carlson har ett hyreskontrakt inte varit ett alternativ. Det är mycket lättare att köpa en bostad än att få tag på en hyresrätt, menar hon.

– Jag har gett upp att försöka hyra. Det verkar så himla krångligt med köerna, när man ska hoppas på att alla som är framför en ska tacka nej till kontraktet. Det är en väg som känns ganska omöjlig, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pressbyrån tackar nej till förlängt kontrakt

Nyheter På onsdagen stod det klart att Pressbyrån kunde vara kvar på Drottningholm fram till årsskiftet. Tack men nej tack, sade Pressbyrån.torsdag 22/2 16:04

Hennes åsikt går mot strömmen

Nyheter En klar majoritet av kommunborna är nöjda med återvinningsstationerna i Ekerö. Det visar en undersökning som Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) låtit göra. Men Stenhamrabon Solveig Löfgren...torsdag 22/2 14:28

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter