Inledningen av texten som elever på Kungsholmens gymnasium fått på lappar i sina skåp. Foto: Karin Nilsson/Skärmdump

Elever fick rasistisk propaganda i skåpen

Elever på Kungsholmen har fått rasistisk propaganda i sina skåp. Flygbladen är prydda med skolans officiella logga och hetsar mot invandrare. "Det strider mot allt vi står för", säger rektorn.

  • Publicerad 14:29, 12 sep 2017

"Vet ni att svenskar byts ut mot människor från andra delar av världen?"

Det är ett av budskapen på det högerextrema flygblad som elever på Kungsholmens gymnasium hittat i sina skåp. Där står också att "invandringen medför ingenting positivt".

Detta döljs för eleverna av föräldrar och lärare, enligt flygbladet. Längst ner syns Kungsholmens gymnasiums officiella logga.

– Eleverna kom till oss i morse och visade oss flygbladen. Det är klart att de var väldigt upprörda, säger rektorn Jenny Rångeby.

Flygbladet hänvisar till en rad högerextrema propagandakanaler på internet och enligt avsändarna har det delats ut till samtliga elever på Kungsholmens gymnasium samt boende i området.

– Det här är helt i strid mot allt vad vi står för på skolan. Vi tar bestämt avstånd från det här och vi har inget att göra med det. De har använt vår logga utan tillstånd. Saken är polisanmäld, säger rektor Rångeby.

Enligt ett pressmeddelande som mailats till StockholmDIrekt är det en "grupp engagerade aktivister" som ligger bakom utdelningen. De vill ha en "alternativ åsiktsbildning även i skolan".

Hur har flygbladen hamnat i elevernas skåp?

– Tyvärr är det så att någon obehörig varit inne på skolan och stoppat dem i skåpen. Vi vet inte vem. Stadens skolor är olåsta.

Det finns inga misstankar mot någon på skolan?

– Nej.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beslut: Kraftig höjda avgifter för båtägare

Nyheter C: Fel chockhöja hyrorna med närmare hundra procent Nu blir det betydligt dyrare att ha fritidsbåt i Stockholm. Idrottsnämnden har beslutat om en rejäl avgiftshöjning för båtklubbar som hyr bryggplats av staden.fredag 24/11 11:21

Insamling startad för Östermalmstupp i exil

Nyheter "Han har en indisk stridshöna som kompis numera" Gärdet-tuppen tvingades flytta efter klagomål från grannar. Nu har tuppägaren fått en faktura från staden – och en boende som uppskattade tuppen har startat en insamling för att få ihop till summan.fredag 24/11 7:03