Nelly Farran-Lee och hennes kompisar på Södermalmsskolan gick på tisdagen ut i strejk. Foto: Andreas Enbuske

Elever i demonstration mot lärarflytt

I dag gick ett hundratal högstadieelever på Södermalmsskolan ut i strejk. Bakgrunden är att en av deras mest omtyckta lärare kommer att flyttas till mellanstadiet – den andra kommer inte längre att få undervisa dem i SO. – Vi vill behålla de här lärarna, säger Nelly Farran-Lee, en av dem som manade till strejk.

  • Publicerad 14:24, 24 maj 2011

Ledningen hänvisar till den nya skolreformen som träder i kraft 2015 och innebär att lärare måste ha en av Skolverket utfärdad legitimation för att få undervisa och sätta betyg.
– Vi har sett över behörigheten hos våra lärare och en av de berörda lärarna, som har undervisat i matte och drama på högstadiet kommer att få börja jobba på mellanstadiet eftersom han inte har behörighet att undervisa på högstadiet. Den dag han har sin högstadieexamen är han välkommen att börja undervisa där igen. Den andra läraren kommer att vara kvar på högstadiet och fortsätta att undervisa i svenska, men inte i SO eftersom han saknar den behörigheten, säger Nina Jonsson, rektor. Hon berättar också att Södermalmsskolan från den första juli i år börjar tillämpa den nya reformen succesivt.

Orolig för framtiden
Nelly Farran-Lee, som går i en av Södermalmsskolans profilklasser inom litteratur och drama, vänder sig mot skolledningens beslut.
– De här lärarna använder sig av pedagogiska tekniker vi inte kände till och många säger att de har lärt sig mer under de två senaste åren än under hela sin skoltid, säger hon och berättar också att de två lärarna är väldigt populära och omtyckta och att hon är orolig över profilklassernas framtid.
     

"Har fått en ärlig chans"
Nelly Farran-Lee menar också att lärarna inte har fått en ärlig chans att skaffa sig den vidareutbildning som krävs. Men rektor Nina Jonsson är av en annan uppfattning.
– Vi har uppmanat alla lärare som inte har behörighet att söka till lärarlyftet och VAL (vidareutbildning för lärare – de som har akademiska poäng men ingen lärarexamen). Vi har båda fackförbunden med bakom oss i det här, säger hon.
Kommer beslutet att flytta de två lärarna att påverka profilklassernas framtid?
– Nej, vi kommer under nästa läsår att diskutera huruvida vi ska utöka profilen till mellanstadiet, men vi har ännu inte tagit beslut om det. 

Hur kunde de här två lärarna få starta profilklasser för högstadiet om de inte var behöriga?
– Jag vet inte hur man resonerade då, det var innan min tid som rektor. Men de är jätteduktiga pedagoger. 

Vad tycker du om elevstrejken?
– Jag kan förstå att eleverna är upprörda men jag tycker att det hade varit bättre om vi hade kunnat föra en dialog. Vi ska gå ut i alla klassrum och informera eleverna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.