"Det jag inte hittade i artikeln och som jag ville belysa var att det saknas ett uppehållsrum på skolan", säger Leo Gerdén (t h) som går i årskurs åtta tillsammans med Mathilda Lancin och Emil Millde. Foto: Mikael Andersson

Elever på Höglandsskolan: ”Därför blir kaféet som en fritidsgård”

Att det saknas uppehållsrum är en stor anledning till att eleverna på Höglandsskolan förvandlat kaféet i närheten till fritidsgård. Åtminstone enligt några av eleverna själva. Nu försöker skolan fixa en lösning.

  • Publicerad 11:46, 15 feb 2017

För två veckor sedan rapporterade vi om Mafi Metlo café på Höglandstorget som blivit som en fritidsgård för Höglandsskolans högstadieelever. Det hade skapat en del problem för kaféägaren.

Efter artikeln blev vi kontaktade av elever på skolan som tyckte att ett perspektiv saknades.

– Det jag inte hittade i artikeln och som jag ville belysa var att det saknas ett uppehållsrum på skolan, säger Leo Gerdén som går i årskurs åtta och fortsätter:

– Då blir kaféet som ett uppehållsrum och kaféägaren blir lite som en fritidsföreståndare som vissa tycker att man kanske inte behöver respektera så mycket.

Snatteritrenden bland Brommas unga fortsätter

Rimon Dimet som driver Mafi Metlo Café har haft problem med att kaféet omvandlats till en fritidsgård. Foto: Karoline Montero Araya

Han får medhåll av klasskamraterna Mathilda Lancin och Emil Millde. Om man inte går till kaféet får man hänga i korridorerna, säger de.

– Det funkar att vara i korridoren. Men det finns knappt några sittplatser och så blir det väldigt rörigt, säger Mathilda.

Kan ni inte vara ute på skolgården?

– Det är ju skönt om man kan vara ute och sitta och prata på sommaren. Men när det blir vinter och kallt har vi ingenstans att vara, säger Emil.

Ett uppehållsrum skulle också underlätta mötet med skolans nyanlända elever, menar de.

– Vi som går i skolan sen innan har ju känt varandra länge, så vi kan ju prata annars också. De nyanlända eleverna har vi ju inte riktigt lärt känna på samma sätt. Så jag tror att om vi skulle ha ett uppehållsrum så skulle man lättare kunna lära känna dem där, säger Mathilda.

"När det blir vinter och kallt har vi ingenstans att vara", säger Emil Millde (t h). Foto: Mikael Andersson

Varit problem länge

Eleverna säger att de har tagit upp frågan flera gånger med skolledningen men att ingenting har hänt. Biträdande rektor Martin Rehnhorn, håller med eleverna om att det är ett bekymmer.

– Det här har varit ett problem under ett antal år, det saknas rimligt utrymme för högstadieeleverna, säger han när vi knackar på skolledningens dörr.

Men han kommer också med ett positivt besked:

– Nu under sportlovet kommer vi att börja med åtgärder för att skapa ett rum som ska kunna vara öppet under lunchtid. Vi gör ett långsamt, trevande försök mot en bra lösning.

Efter vår artikel: Snatteriet nere på noll

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ungdomar planerade gemensam cannabisrökning

Uppmanades komma till Nockeby En ”cannabisrökardag” planerades bland högstadieungdomar från Stenhamra och Ekerö i fredags. Men när polisen åkte runt på öarna hittade de ingenting.måndag 23/4 16:29

Ingen oro för mystisk bidöd i Västerort

Så säger Västerortsodlare efter larm om bidöd på Ekerö I grannkommunen Ekerö har ovanligt många bin dött i år. Vi ringde runt till Västerorts biodlare för att se om de märkt av någon mystisk bidöd i år.måndag 23/4 16:24