En vanlig syn, men inte längre? Foto: Hampus Jarnlo

Elever tar bilen till skolan – får böter

På Östermalm var mopedbilar fram tills nyligen en vanlig syn i p-rutan utanför Östra Real. Men en ny lag har ändrat situationen drastiskt.

  • Publicerad 20:00, 28 feb 2018

Den som spatserat på Karlavägen har under hösten och vintern lagt märke till att MC-parkeringarna varit upptagna av ett annat fordon än motorcyklar. Så kallade mopedbilar, som kan kosta upp emot 200 000 kronor, har blivit en trend bland eleverna på Östra Real och MC-rutan har fungerat som parkeringsplats för dessa.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det har blivit ett populärt färdmedel för ett antal elever på skolan, bekräftar skolans elevkårs ordförande Erik Blom.

Men när tidningen upplysningsvis kontaktar trafikkontoret gällande parkeringar av mopedbilar så framkommer det, efter att kontoret dubbelkollat reglerna, att de inte får stå i MC-rutan.

– Det skedde en lagändring 1 december 2017 som gör att de numer inte får stå där. Står de där nu så är det olovligen och då riskerar de böter. Det pågår en upplysningskampanj om ändringen just nu, säger Erik Söderberg, pressinformatör på trafikkontoret.

I ett sms till tidningen berättar en elev på skolan att många har fått sina mopedbilar "lappade" med p-böter under de senaste veckorna, och att allt färre därför tar "bilen" till skolan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vad är en mopedbil?

En ny mopedbil kostar mellan 90 000 och 200 000 kronor. Begagnade mopedbilar kostar mellan 50 000 och 100 000 kronor. Mopedbilar klassas som moped klass 1, man behöver därför bara vanligt mopedkörkort för att få köra dem. Mopedbilar får gå i högst 45 km/h.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Avslöjar: Dolt bygge bakom mystiska smällar

Nyheter Förklaringen till de kraftiga ljuden som skakat om delar av Södermalm Smällarna som hörts och känts på Söder i veckan har förbryllat både boende och polisen. Nu visar det sig att det rör sig om sprängningar inuti Skinnarviksberget.lördag 17/3 8:53

Populär pub på Söder blir av med tillståndet

Nyheter Får inte längre sälja alkohol En av Södermalms populära kvarterskrogar tappar tillståndet att sälja alkohol. Anledning: ekonomin har missköts grovt, och man har smitit från skattenfredag 16/3 17:10