Elevernas uppdrag: Rädda bin

Elever på Sjöängsskolan har byggt egna biholkar och satt upp. Uppdraget: Att fixa boplatser över vintern. Minst ett 20-tal bin har flyttat in.

  • Publicerad 12:23, 6 okt 2017

Det började i våras med att elever i årskurs fyra och fem pratade om att det råder brist på pollinatörer i naturen, alltså för lite bin och humlor som kan befrukta blommorna. Ett skäl är att de får allt färre platser att övervintra på, som i gamla träd, när områden bebyggs och nya vägar dras.

Lärarna i ämnena slöjd och NO bestämde sig för att samarbeta, resultatet blev sju fina bi-holkar som har satts upp i en skogsdunge bredvid skolan. Gänget på cirka 15 elever har jobbat i grupper och gjort holkarna. När tidningen är där ska de för första gången gå och kolla om något bi har flyttat in. Och det har det - många, visade det sig.

– Här har 15 hål täppts igen! ropar Nikolina och känner med fingret på den grå massan som biet har satt för ingången med.

LÄS ÄVEN Bikupor i Skanstull vandaliseras – nu kan bina tvingas flytta

– Nu kommer fler att leva vidare till nästa år. Vi har räddat några bin, säger Ida och tillägger att hon faktiskt vill ha vilda blommor kvar i naturen.

-–Men blommorna måste ha hjälp av bina för att blomma, säger Esmeralda.

Det är kul, och lite överraskande, att bina faktiskt har valt att flytta in i deras holkar, enas de. Bina använder en massa gjord på lera eller tuggade växtdelar att sätta igen hålen med.

Holkarna ser ut som fågelholkar fast i miniatyr och de är inte ihåliga. Istället har eleverna borrat ett antal små hål rakt in i träet, det räcker för biet att bo i. Storleken på hålet – 3-12 mm i diameter - och djupet, som ska vara minst fem centimeter, är viktigt, förklarar eleverna.

LÄS ÄVEN Bi-boom – nu vill vi ha kupor i stan

– Också var i skogen man sätter upp holken, hur högt upp på trädet och vilket väderstreck, konstaterar Nikolina.

Namnet på den sorts bi som gärna flyttar in är solitärbin, eller murarbin, berättar Annika Scherp, lärare i träslöjd som hållit i projektet.

– Jag hoppas att vi kan göra det här varje vår med våra fyror, och på sikt utveckla det till att bygga även fladdermusholkar och fågelholkar, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Obegriplig Hägerstensbluff i ny reklamfilm

Nyheter Varför? Reklamfilmen handlar om Karims enkla resa till jobbet i Hägerstensåsen. Men filmen är inspelad i Spanien – något som förvirrar tittarna.lördag 24/2 8:00

Strandpromenaden vid Örnberget stängs av

Nyheter Då är arbetet klart Ombyggnationen av bryggan vid Örnbergdbadet har startat. Under tiden gäller alternativa vägar.fredag 23/2 15:41