En picknick för allas lika värde

Rissne pride med sin picknick gick av stapeln under fredagskvällen. Flera kände att det var av stor vikt att samlas just idag. Misshandeln ifjol under Rissne pride, bänken som förstördes och mordet som inträffade nyligen i Rissne gjorde att folk slöt upp för allas lika värde och för att visa sitt stöd till Rissne som ort.

  • Publicerad 18:52, 16 jun 2017

– Jag är här för att visa mitt stöd, kärleken ska vinna över hatet. Jag tror att vi är fler än de som hatar och förstör, säger besökaren Isa Engström.

Hon har bott här sedan tre år och älskar verkligen sitt Rissne.

– Rissne ska vara en frizon, man ska inte känna sig rädd här. Folk har ju fördomar om förorten, men det är inte så jag upplever Rissne, säger Isa Engström.

Folk hade tagit sig ute för att ta en picknick och det strömmad låtar ur högtalarna där dj:n Snyggjessica stod för musikvalet. Flera personer vi pratar med betonar just att våga genomföra Rissne pride och inte låta sig skrämmas.

–Det är bra att de kör i år också och inte blir skraja, säger besökaren Jan Lindström.

Magnus Appelberg från arrangören Tillsammans Sundbyberg säger att de har tänkt extra på säkerheten i år och är bättre förberedda. Även om dagen ska vara partipolitiskt obunden betonar han att de ändå är politiska, extra viktigt når det det finns högerextrema och de som är mot hbtq-personers rättigheter.

– Det är extra viktigt att visa att det finns en motrörelse, en rörelse för de som vill ställa upp för idén om alla människors lika värde, säger Magnus Appelberg.

Men alla likas värde innefattar naturligtvis inte enbart hbtq-personer, utan alla är lika mycket värda även utifrån kön, religion etnicitet, funktionsvariation och så vidare. Yvonne Björkman från DHR (Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet) känner att det här är en dag för henne också utifrån hennes funktionshinder.

– Den här dagen bekräftar att alla människor är lika mycket värda, säger hon.

Noterbart är att en metallbänk fanns nu på plats och har ersatt den prideparkbänk som förstördes ifjol.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fem mål för kommunen till 2030

Nyheter Kommunens ekonomi för fjolåret har fått godkänt och fem målbilder för framtiden har klubbats.onsdag 25/4 15:39

Petas efter stoppad upphandling

Nyheter Anders Ocklind (C), ordförande i upphandlingsutskottet, har petats efter beslutet om att stoppa upphandlingen av nya Örskolan. Istället går kommunalrådet Stefan Bergström (C) in.onsdag 25/4 12:07

Ingen oro för mystisk bidöd

Nyheter I Ekerö kommun har ovanligt många bin dött i år. Vi ringde runt till Västerorts biodlare för att se om de märkt av någon mystisk bidöd i år.tisdag 24/4 12:59