Positiv. Camilla McCarthy, ordförande på MHS, tror att föreningen kommer kunna etablera fler ridstigar på öarna. Foto: Jonas Månsson

Enad front ska lösa låst läge

En enad hästfront är vad som behövs för att fler ridstigar ska bli verklighet. Det säger Camilla McCarthy, Färingsöbo och ordförande i Mälaröarnas hästsällskap, MHS.

  • Publicerad 11:42, 25 jan 2018

På Färingsö har det länge varit ett låst läge mellan markägare och hästägare. Utan allmänna ridstigar har öns ryttare ofta fått ta sig ut på marker som inte alltid varit hållbara nog för hästhovar. Det har skapat konflikter på många håll.

Detta hoppas MHS råda bot på. Föreningen bildades sommaren 2016 med ambitionen att vara en enad front mot kommunen och en bro mellan markägare och ryttare.  

– Vi bor i ett land där marken är skör många månader om året. Då förstör man om man rider många och ofta, det kan man inte komma ifrån. Hästar är 600-kilosdjur med små fötter. De trampar sönder. Som hästmänniskor kan vi inte bara förvänta oss att markägarna ska upplåta sin mark, säger föreningens ordförande Camilla McCarthy.

LÄS ÄVEN: Färingsöridning i trängt läge

Hon menar att ridsporten därför behöver få kommunen att bekosta förstärkningen av marken. Just detta har gjorts i Sätunaskogen på norra Färingsö. Där ska nu en ny ridstig anläggas efter att MHS skrivit kontrakt med de berörda markägarna. Kommunen betalar för den markfyllnad som krävs för att inte skogen ska ta skada och underhållet bekostas av ägarna av de runt 110 hästar som kommer använda ridstigen.

Detta är det andra projektet som MHS har fått igenom sedan föreningen startade. Det första projektet var en ridstig strax norr om Stenhamra som nu används av både ryttare och andra. Camilla McCarthy tror att fler ridstigar kommer kunna etableras, men menar att den ridled över hela Färingsö som kommunen ritat in i sina planer ännu är långt från verklighet.

– För att det ska bli verklighet krävs det en helt annan organisation. Kommunen behöver någon som förstår hästsporten och som sätter sig in i situationen. Vi har inte ens blivit kontaktade, så där ligger det nog inte ens i startgroparna, säger hon.

LÄS ÄVEN: KRÖNIKA: Därför behövs anlagda ridvägar

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: Det personliga är det politiska – och tvärtom

Krönika I diskussioner om valet i höst så handlar det ofta om de stora penseldragen. Ideologier, nationella riktlinjer, landets plats i EU, i världspolitiken, i den globala ekonomin. Det är ofta sådant som...fredag 16/2 14:27

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter