Enköpingsbon som tröttnade på tågstrul

Signalfel, växelfel, inställda tåg, förseningar, utebliven information. Till slut fick pendlaren och Enköpingsbon Per-Anders Staav nog – nu kämpar han för alla pendlare i hela Mälardalen.

  • Publicerad 14:40, 9 jan 2017

Per-Anders Staav bor i Gånsta och jobbar på Kungsholmen. Varje dag tar han tåget in till Stockholm.

Restiden är en timme och tio minuter, enkel väg.

– Enköping är ju en typisk pendlarort. Det finns inga riktiga mätningar på exakt hur många som pendlar varje dag. Men jag skulle tro att det är runt 700 personer, säger Per-Anders Staav.

I januari 2011 fick han nog av strulet kring sitt dagliga resande. Bland annat blev han ofta utan sittplats och han blev även titt som tätt försenad till jobbet eftersom tågen inte höll tiderna.

Per-Anders Staav startade därför upp föreningen "TIM-pendlare" tillsammans med Isabel Dellacasa Lindberg och Marie Zethelius.

Sedan dess har Per-Anders Staav lagt ner ungefär 20 ideella timmar i veckan på att förbättra villkoren för pendlare i Mälardalen.

– Allt har blivit mycket bättre sedan 2011. Det är fler vagnar på tågen nu. Men med tanke på att pendlarkortet kostar 2 500 kronor, vilket är dyrast i Sverige, är det fortfarande sjukt dålig kvalité, säger han.

Sex år efter starten har föreningen vuxit ordentligt.

Idag har man ungefär 850 medlemmar. 50 procent av dem bor i Västerås, 20 procent är Enköpingsbor och resten bor i andra delar av regionen.

En sak som föreningen tycker kan bli bättre är informationen kring försenade tåg.

– Information om alternativa resvägar får man ofta bara reda på via Facebook, säger Per-Anders Staav.

Föreningen tycker även att ansvarsuppdelningen är luddig mellan UL, SL, SJ och Mälab.

– De hänvisar hela tiden till varandra och vi resenärer står oftast helt utanför processen när beslut fattas, säger Per-Anders Staav.

Föreningen TIM-pendlare

Genom åren har föreningen etablerat dialoger med SJ, Trafikverket, de regionala kollektivtrafikmyndigheterna, länsstyrelserna och kommuner.

TIM-pendlare samverkar i sakfrågor med politiker i kommuner och landsting samt i riksdagen. I många frågor samverkar föreningen även med den rikstäckande resenärsorganisationen ResenärsForum.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrott på företag som hyr ut maskiner

Nyheter Ett maskinuthyrningsföretagpå Skälbygatan har haft infrott under natten mellan fredag och lördag. – Övervakningsfilm finns, men alla iakttagelser är intressanta, säger närpolischef Jan Håkansson.söndag 22/4 8:53

Lugnt - utom i källarförråden

Nyheter Vårvärmen är här, men fredagen blev ändå mycket lugn i Enköping. Fast ni som har källarförråd kan väl kolla en extra gång så ni sluppit påhälsning.lördag 21/4 9:33