Förslag. Adam Reuterskiöld (M) föreslår att kommunbidraget ska omdisponeras till socialnämnden. Foto: Daniel Cannervik

Ensamkommande ska få bo kvar genom samarbete

Ensamkommande ungdomar som fyllt 18 år under asylprocessen ska få bo kvar, i ett samarbete med föreningslivet och engagerade kommunbor. Det föreslår Ekeröalliansen.

  • Publicerad 11:05, 26 jan 2018

Många av de ungdomar som kom till Ekerö som ensamkommande ungdomar har hunnit fylla 18 år under asylprocessen. Likadant är det på andra håll i Sverige och för att göra det möjligt för ungdomarna att bo kvar har regeringen infört ett kommunbidrag.

Nu föreslår Ekeröalliansen att det bidraget ska gå till socialkontoret.

Förslaget är att kommunen genom samarbete med civilsamhället ska kunna skaffa boende och vissa social- och fritidsaktiviteter för de asylsökande ungdomarna.

– Nu vill vi utveckla vårt framgångsrika samarbete med civilsamhället och möjliggöra kvarboende för dessa ungdomar under deras skoltid, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M), i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Ny ålder tvingar fram flytt

Regeringens kommunbidrag är 700 515 kronor för 2017 och 350 257 kronor för 2018. Ekeröalliansen föreslår att hela summan på 1 050 772 kronor ska omdisponeras till socialnämnden.

Socialkontoret har gjort en utredning för att ta fram ett förslag på hur kommunen ska kunna använda kommunbidraget på ett effektivt sätt. I det förslaget ingick en överenskommelse med föreningen Vänfamiljnätverket fram till sista december 2018.

Föreningen kommer under den perioden ordna boende för de ungdomar som väntar på asylbesked under skoltiden, mot en ersättning från kommunen.

Vänfamiljnätverket har sedan våren 2016 verkat för att nyanlända och etablerade invånare ska lära känna varandra och för att nyanlända ska få hjälp att etablera sig i kommunen.

Kommunstyrelsen kommer fatta beslut om omdisponeringen av kommunbidraget den 13 februari.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pressbyrån tackar nej till förlängt kontrakt

Nyheter På onsdagen stod det klart att Pressbyrån kunde vara kvar på Drottningholm fram till årsskiftet. Tack men nej tack, sade Pressbyrån.torsdag 22/2 16:04

Hennes åsikt går mot strömmen

Nyheter En klar majoritet av kommunborna är nöjda med återvinningsstationerna i Ekerö. Det visar en undersökning som Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) låtit göra. Men Stenhamrabon Solveig Löfgren...torsdag 22/2 14:28

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter