PILOT. Andelsägarlägenheter ska testas först i Hallonbergen. Foto: Ulrica Andersson

Enskilda lägenheter kan köpas

Förvaltaren prövar att införa ägarlägenheter samt andelsägarlägenheter. Hyresgäster kan få köpa loss enskilda lägenheter – Hallonbergen är först ut som pilotprojekt.

  • Publicerad 13:48, 8 sep 2017

I februari gavs Förvaltaren i uppdrag av Sundbybergs stadshus AB att se över möjligheten att låta hyresgäster köpa loss enskilda lägenheter.

Nu har Förvaltaren återrapporterat och de föreslagna strategierna har godkänts. Sundbybergs stadshus AB gav klartecken på senaste styrelsemötet.

Ägarlägenheter innebär att lägenheten utgör en egen fastighet, utifrån att fastighetsindelning görs även på höjden. Sådana kan bli aktuella i nyproduktion, till exempel Klockstapeln i Ör som enligt plan ska stå klar för inflyttning vintern 2019/2020.

Även där påbyggnader sker i samband med omfattande renovering kan det bli tal om ägarlägenheter. Ett exempel är kvarteret Bildhuggaren 11 i centrala Sundbyberg.

Att ha ett system med andelsägarlägenheter innebär att den boende äger själva lägenheten och ansvarar för det inre underhållet. Men Förvaltaren har fortfarande huvudansvaret för hela fastigheten.

Andelsägarlägenheter ska Förvaltaren kunna erbjuda i områden där mer än 30 procent av det totala antalet bostäder är hyresrätter. Förvaltaren föreslår att pilotprojekt genomförs i fastigheter i Hallonbergen, där det har funnits intresse för en ombildning men där intresset inte har varit tillräckligt stort för att den ska gå att genomföra.

Minst en tredjedel av fastighetens lägenheter ska förbli hyresrätter, enligt ett sådant system.

"För Förvaltaren skulle andelsägarmetoden kunna innebära en möjlighet att motverka bostadssegregation och dessutom genom försäljningar få in kapital som möjliggör en mer lönsam upprustning och nyproduktion till rimliga hyror", skriver de.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kommunen tar Frösunda till domstol

Nyheter Sundbybergs stad har krävt Frösunda omsorg på 27 miljoner kronor i skadestånd. Vårdbolaget anser inte att de är ersättningsskyldiga och nu är fallet i domstol.torsdag 22/2 18:19

Öppna förskolan kan räddas av nämnden

Nyheter Förskolenämnden har tvärvänt: Med nya ordföranden Ina Djurestål (M) föreslås Rissnekyrkan få 200 000 kronor i bidrag till öppna förskolan.torsdag 22/2 17:03