Ny. Förskolan I Ur och Skur vill etablera sig på Väppeby Äng i Bålsta. Foto: foto: Pereric Öberg/Svenska Aerobilder

Ett första ja till ny förskola i Bålsta

Ja till ny förskola i Håbo. I Ur och Skur får sin ansökan godkänd av kommunen.

  • Publicerad 08:00, 14 apr 2017

I en tjänsteskrivelse om lokalbehov i framtiden i kommunen, har Barn och utbildningsförvaltningen på Håbo kommun skrivit att det fram till och med 2019 kommer att finnas 240 till 350 fler barn mellan ett och fem år, än idag.

För att täcka behovet av förskoleplatser föreslår förvaltningen att fastighetsavdelningen på kommunen ska ta fram förutsättningar för och att bygga fem nya avdelningar som byggs vid Skogsbrynets förskola. Samt sex nya avdelningar, i en nybyggd förskola, vid Nybyggets förskola, och att fram till 2025 planera för byggnation av två nya förskolor om åtta avdelningar, totalt omkring 320 platser. Dessutom bör ombyggnation av Viby skola och Viby förskola innebära två nya förskoleavdelningar.

Förskolan I Ur och Skur, som Friluftsfrämjandet driver, vill etablera sig i Håbo. De vill öppna en förskola med fyra avdelningar, vilket skulle ge plats åt omkring 80 barn. Nyligen fick Friluftsfrämjandet sin ansökan av bidrag godkänd.

Men det återstår en del innan förskolan I Ur och Skur kan öppna i Håbo. Enligt Friluftsfrämjandet räcker inte det vanliga schablonbidraget från kommunen för att driva förskolan, på den tilltänkta platsen. Dessutom återstår tomt, och bygglov.

– Om man startar verksamhet i en ordinarie lokal, är ofta lokalkostnaden lägre, än vad den blir om man startar i nybyggda lokaler, som vi har för avsikt att göra, säger Kerstin Andersson.

Den nya förskolan ska enligt ansökan placeras på antingen Väppeby äng eller på Viby äng.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny äldreplan ska tas fram - med de äldre

Håbo ska ta fram en ny äldreplan. Då tar kommunen hjälp av de som verkligen vet. De äldre.måndag 23/4 14:00

Senaste numret

Bålstabladet