Mörbyskolan behöver mer utrymme för att ta emot fler elever. Med paviljonger inom skolans område beräknar man kunna ta emot cirka 100 fler elever. Bilden är från i höstas när vi träffade skolans rektor Harri Koski. Foto: Kevin Wedin

Ett steg närmare en klarare framtid för Mörbyskolan

Mörbyskolan behöver större yta till höstterminen 2018. Nu har kommunen utrett och givit ett förslag till politikerna om att hyra paviljonger för att möta det ökade elevtrycket.

  • Publicerad 11:49, 10 jan 2017

I november förra året skrev vi om Mörbyskolans behov av upprustning, både för att möta det ökade elevantalet men också för att säkerställa skolmiljön för eleverna.

Nu har kommunledningskontoret kommit fram till förslaget som de förordar - att hyra paviljonger istället för en nybyggnation på 700 kvadratmeter. Förslaget beräknas kosta 53 miljoner kronor och gör det möjligt för skolan att ta emot ytterligare 100 elever.

– Det möjliggör att skolan kan tillgodose en viss kapacitetsökning. Det här är en upprusning för att skolan ska finnas kvar i minst tio år till, säger Kristin Åberg Nilsson, fastighetschef på Danderyds kommun.

"För många frågetecken"

Samtidigt pågår långt gångna diskussioner kring att tunnelförlägga E18 på platsen där Mörbyskolan ligger idag. Därför föreslår kommunledningen inte en av de mer omfattande ombyggnationerna - med tanke på att skolan kan komma att behöva rivas.

– Det finns för många frågetecken kring vad som ska hända med E18 - det här alternativet blir bättre användning av våra skattepengar, säger hon.

I dagsläget går cirka 450 elever på Mörbyskolan och när paviljongerna är på plats så ska skolan ha en kapacitet för 576 elever. I dagsläget har Danderyds montessoriskola en del av Mörbyskolans lokaler - och det är oklart vilka som kommer vara i paviljongerna.

– Vad som är mest ekonomiskt hållbart, vilka funktioner som fungerar bäst i paviljongerna, det är ett beslut som tas vid ett senare skede.

Behöver utrymme

När Danderyds Nyheter tidigare pratade med Mörbyskolans rektor Harri Koski uttryckte han ett behov av en kapacitetsökning för skolan vid intagningen till hösten 2018.

– Danderyds elevkullar växer och vi har vuxit för varje år. Vi har ett bra samarbete med Montessoriskolan och även om vi klarar oss idag på det utrymme vi har så kommer vi inte göra det vid hösten 2018, sa Harri Koski tidigare.

Beslutet kommer tas upp i kommunfullmäktige och när ett politiskt beslut är taget beräknar Kristin Åberg Nilsson att det kommer ta cirka sex månader innan paviljongerna kan nyttjas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Dagy-elevernas viktiga bok: "Sex kan vara ett sätt att skada sig på"

Nyheter Hyllas för sitt arbete Gymnasieelever på Danderyds gymnasium har gått ihop och gjort en bok om psykisk ohälsa. Nu hoppas de kunna sprida ett viktigt budskap.onsdag 21/2 12:49

Påbörjat – Här byggs 1 200 meter strandpromenad i Täby

Nyheter "Kommunen äger det strandnära" Promenadvägen runt Vallentunasjön som planerats sedan länge har börjat byggas. Men nu måste kommunen bygga framför två villor som då förlorar sin strandtomt.onsdag 21/2 12:32