Klubbat. Förra veckan godkände politikerna i stadsbyggnadsnämnden flera detaljplaner för den nya avloppstunneln. Foto: Anna Rönnqvist

Ett steg närmare nya avloppstunneln

Jättebygget av en ny avloppstunnel mellan Åkeshov och Henriksdal är ett steg närmare verklighet. Det står klart efter att flera nya detaljplaner nu klubbats igenom.

  • Publicerad 16:20, 14 nov 2017

Vad vi förstår kommer miljödomen innan jul

För att kunna klara Stockholms avloppshantering i framtiden vill staden stänga ner Åkeshovs reningsverk och istället leda om Västerorts avloppsvatten till ett nytt reningsverk i Sickla. Planen har fått mycket kritik från närboende som kommer påverkas kraftigt under byggtiden.

Den 14 kilometer långa tunneln beräknas kosta runt 9,1 miljarder kronor och ska gå från Bromma längs med vattnet vid Grönviksvägen och sedan vidare under Mälaren bort till Henriksdal.

För att kunna genomföra projektet krävs att ett antal arbetstunnlar anläggs, bland annat vid Alviksvägen, intill Ålstensängen. Men först har flera detaljplaner i både Bromma och Sickla behövts ändras. Och förra veckan sa politikerna i stadsbyggnadsnämnden ja till de nya detaljplanerna.

– Vi är glada att vi är ett steg vidare i processen, säger Annika af Trolle, kommunikationsansvarig för Stockholms framtida avloppsrening.

Tre miljarder dyrare att leda Västerorts avloppsvatten till Henriksdal

Innan allt är helt klart måste detaljplanerna även godkännas i kommunfullmäktige. Något man från Stockholm vatten inte är särskilt orolig över.

– Det är inget parti i kommunfullmäktige som inte står bakom beslutet att genomföra Stockholms vatten och avloppsrening, säger Annika af Trolle.

Men inte ens ett godkännande av detaljplanen i kommunfullmäktige gör att allt är klappat och klart – den nya avloppstunneln har samtidigt överklagats till mark- och miljödomstolen.

– Nu avvaktar vi. Vad vi förstår kommer miljödomen innan jul, så vi väntar med spänning på den, säger Annika af Trolle. 

Brommapolitiker: ”Folk måste få bättre info om avloppstunneln”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det här bjuder helgen på i Västerort och Järälla

13 festliga tips för stora och små Låt inte mörkret hålla dig inomhus i helgen! Den är nämligen fullspäckad av aktiviteter. Vad sägs om premiär för pop-up krukmakeri, Alfons Åberg-firande och bandymatch?fredag 17/11 16:07

12-åringarna ställer män till svars på scen

Vällingbyelever nya stjärnor på teatern 12-åriga Hanna Rizgar och Alice Ohlin går i sexan i Vällingbyskolan. De är också skådespelare på Unga Klaras teaterscen där de ställer män till svars för sina handlingar.fredag 17/11 14:53