Student. Utredningen ska förklara Ekeröelevers sena examen. Foto: Mostphotos

Examen dröjer för Ekerögymnasister

Ekerös skolor rankas högt, jämfört med andra kommuner. Men gymnasieexamen matchar inte. – Man tror att det handlar om glädjebetyg, säger Öpartiets Desirée Björk.

  • Publicerad 15:28, 13 apr 2018

Det vi utreder under vårterminen är varför vi har elever som inte tar gymnasieexamen efter tre till fyra år.

Det går bra för Ekeröelever i skolan. I jämförelser med andra kommuner rankas Ekerö som den sjätte bästa skolkommunen i landet i Sveriges kommuner och landstings öppna jämförelser.

Men bara fram till gymnasiet. Gymnasieelever från Ekerö tar nämligen inte examen i samma takt som i andra kommuner.

Nu har barn- och utbildningsförvaltningen fått i uppdrag att kartlägga varför.

– Vi har goda resultat för de elever som går ut gymnasiet. Det vi utreder under vårterminen är varför vi har elever som inte tar gymnasieexamen efter tre till fyra år, säger Johannes Pålsson.

Utredningen kommer också titta på när elever tar gymnasieexamen i jämförbara kommuner.

I juni kommer barn- och utbildningsförvaltningen vara klar med utredningen och innan dess vill Johannes Pålsson inte uttala sig om vad detta eventuellt kan bero på.

Öpartiet har i sin skuggbudget avsatt 250 000 kronor till ett konsultuppdrag för att utreda varför Ekerös gymnasieelever inte klarar sina gymnasiestudier.

– Man tror att det handlar om glädjebetyg som sätts, säger gruppledare Desirée Björk.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Provläcka krävde snabba beslut

Nyheter Det nationella provet som årskurs nio gjorde under dagen har läckt bland elever på sociala medier. På några av kommunens högstadieskolor valde man att i stället använda ersättningsprovet.tisdag 24/4 17:44

Ungdomar planerade gemensam cannabisrökning

Nyheter Uppmanades komma till Nockeby En ”cannabisrökardag” planerades bland högstadieungdomar från Stenhamra och Ekerö i fredags. Men när polisen åkte runt på öarna hittade de ingenting.måndag 23/4 16:29

Misstankar om mordbrand på Färingsö

Nyheter Koppling till husrannsakan En ladugård brann i Svartsjö och djur fick evakueras. Nu ser polisen samband med helgens stora insats i närheten. En man bosatt i kommunen är nu misstänkt.måndag 23/4 14:47

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter