Sjukskrivningarna bland Järfällas lärare ökar. Genrebild. Foto: Mostphotos

Facket: "Järfällas lärare sliter ut sig"

Järfälla tappar rejält i Lärarförbundets ranking när det gäller friska lärare. "Lärarna jobbar hårt, levererar bra resultat – och går in i väggen", säger Jonas Persson, ordförande för Lärarförbundet i Järfälla.

  • Publicerad 16:49, 12 okt 2017

Får man inte tag på lärare så behövs andra personer, som avlastar lärarna.

Jonas Persson är musiklärare på Kulturskolan i Järfälla och ordförande för Lärarförbundet i kommunen. Foto: Privat

Varje år rankar Lärarförbundet Sveriges bästa skolkommuner. Sammantaget klättrar Järfälla 10 platser i årets ranking, från 184 till plats 174 av Sveriges totalt 290 kommuner. Men placeringarna i de 14 olika kategorierna varierar väldigt. I vissa hamnar kommunen högre än förra året, i andra lägre (se faktaruta).

Det största tappet görs i kategorin "friska lärare". I fjol låg Järfälla på plats 81 av 290, i år har kommunen sjunkit till plats 167.

– Det är det här vi pratar om hela tiden, hur vi ska sänka sjuktalen, säger Jonas Persson, ordförande för Lärarförbundet i Järfälla.

Vill se mer personal

Kommunen placerar sig också lågt när det gäller lärartäthet (plats 273) och andelen utbildade lärare (plats 236).

Samtidigt ligger kommunen högt när det gäller meritvärden bland 9:orna (plats 36).

– Vi tolkar det så här: lärarna jobbar hårt och får fram bra resultat hos eleverna, men sedan blir de sjuka och går in i väggen. Kåren är bra men vi är för få och det håller inte i längden, säger Jonas Persson.

Från förbundets sida vill man därför se mer personal i Järfällas skolor.

– Det är brist på lärare i hela landet. Men får man inte tag på lärare så behövs andra personer, som avlastar lärarna, så att de kan fokusera på att undervisa, till exempel lärarassistenter, säger Jonas Persson.

Lönen spelar roll

Han understryker att arbetsmiljön är avgörande för att vara en attraktiv arbetsplats, men att även lönen spelar roll. Just lönen är den kategori som Järfälla placerar sig högst i, här ligger kommunen på plats 20.

– Stockholmskommunerna brukar ligga högt jämfört med resten av landet. I länet ligger vi på plats 15, vilket är nära mitten. Om vi inte är i topp här så finns det ju andra kommuner att välja för regionens lärare, säger Jonas Persson.

Rankingen

Så här placerar sig Järfälla bland Sveriges 290 kommuner i årets ranking Bästa skolkommun, i varje kategori. Förra årets placering inom parentes.

Ranking totalt: 174 (184)

Resurser: 86 (55)

Utbildade lärare: 236 (270)

Lärartäthet: 273 (261)

Friska lärare: 167 (81)

Lön: 20 (29)

Avtalspart: 160 (169)

Andel i förskola: 148 (122)

Meritvärde årskurs 9: 36 (46)

Meritvärde justerat efter förutsättningar*: 55 (61)

Andel elever med minst G i alla ämnen i årskurs 9: 114 (148)

Andel elever med minst G i alla ämnen i årskurs 9, justerat efter förutsättningar*: 188 (220)

Andel elever som går fullföljer gymnasiet på tre år: 232 (259)

Källa: Lärarförbundet

* Faktiskt genomsnittligt meritvärde för eleverna i åk 9 jämförs med förväntat genomsnittligt meritvärde enligt Lärarförbundets modellberäkningar. De bakgrundsfaktorer som Lärarförbundet tagit hänsyn till är: Andelen nyinvandrade elever, fördelningen pojkar/flickor, föräldrarnas sammanvägda utbildningsnivå.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Upprop: Ge oss en flygbuss från Vällingby och Jakan!

Nyheter "Inte omöjligt att vi tar upp tråden igen" Vällingby – Jakobsberg – Arlanda. En namninsamling har startat i Hässelby för en ny flygbusslinje. Enligt flygbussarnas VD finns inga såna planer idag – men han stänger inte dörren helt.tisdag 17/10 11:34

Länsstyrelsen avslår överklagan av modulhus i Barkarby

Nyheter Grönt ljus för 88 lägenheter Länsstyrelsen ger grönt ljus för de 88 lägenheterna som ska byggas för ungdomar, studenter och nyanlända i Vålberga.måndag 16/10 16:44