Fågelholkar och dimridåer i Huddinges kommunhus

M kallar sparkrav för satsningar. S bränner alla pengar på ett år och satsar mer på... allt. Förutom nolltaxa. MP lämnar ett budgetförslag fullt med bilder på djur och fågelholkar. SD föreslår att bryta mot skollagen.

  • Publicerad 14:04, 9 jun 2017

Nu laddar alla politiker inför årets stora strid i kommunfullmäktige. Budgeten för nästa år ska klubbas!

På måndag drabbar de samman i kommunhuset. Troligtvis ensamma utan publik. Ändå räknar ledamöterna med minst sju timmars strid. Plus middagspaus.

Hur ska skattepengarna fördelas? Alla partier vill satsa stort på barn och unga, påstår de.

"Huddinge satsar på pedagoger", står det i pressmeddelandet från den styrande koaltionen.

Först kompenseras höjda löner med: 0 procent. Sen ”satsar” politikerna 26,3 miljoner kronor på förskolan och skolan för...höjda löner. Det motsvarar ungefär två procent löneökning.

Satsning? Saco, Lärarnas riksförbund, Vision, Lärarförbundet, Kommunal och Vårdförbundet håller inte med. Samtidigt som budgeten klubbas protesterar de utanför kommunhuset.

Huddinges förskolechefer larmar inför ny svältkur

I verkligheten lär den årliga löneökningen landa på drygt 2,5 procent. Och med dagens konkurrens om lärare blir det ännu dyrare. Skolor och förskolor kommer behöva spara på annat.

Oppositionens skuggbudget då? Jodå. Där finns massor av miljoner mer pengar…

– 20 miljoner kronor mer i skolan, 8 miljoner kronor mer i förskolan och 11 miljoner kronor mer i äldreomsorgen jämfört med den moderatledda koalitionen, skriver sossarna i sitt pressmeddelande.

MP kör på samma upplägg. Men deras budgetdokument är lite snyggare. Om man gillar bilder på humlor: ”Miljöpartiets politik utmanar genom att vi genomför det som andra säger är omöjligt! Precis som humlan!”. Eller fågelholkar. Bildtext: ”Variationsrika bostadsområden i Huddinge”.

S och MP vill ge mer till allt utan att höja skatten. En nykter läsare undrar… hur går det till?

Jo.. Man sparar mindre pengar på framtiden. 34,7 miljoner kronor mindre.

S och MP tycker förvisso om målet på 2 procent överskott för att klara framtidens utmaningar. Som att fixa 4 500 förskoleplatser till 2030. Men det behöver man väl inte bry sig om förrän efter valet?

– Spara eller slösa?

Slösa! Men inte på kulturen. Den får bara en mille extra, blygt i sammanhanget. Ändå räknar S kallt med pengar från vuxentaxan. Vad säger S till 2687 Huddingebor som skrivit på deras namnlista för att bevara nolltaxan? Vi får se. M och L lär retas på måndag.

(S) tar strid mot föreningstaxa i Huddinge

SD röstade också nej till vuxentaxa. Men de skär ner på kultur och fritid med 2 miljoner och flyttar över pengarna till äldreomsorgen. I övrigt vill SD:arna satsa på bilen och parkeringsplatser och säger helst nej till Spårväg syd. Demokratiberedningen ska avskaffas. Partistödet ska minska med 2 miljoner. Kommunens kostnader för undervisning på modersmål i skolorna ska också bort. Skit samma att det är ett krav i skollagen. Annars liknar partiets budget koalitionens.

Klubbat och klart: Staten satsar på spårväg från Flemingsberg till Älvsjö

V är det enda partiet som vill höja skatten. 10 öre per 100-lapp. Och så vill de sänka partistödet ännu mer än SD, med 3 miljoner. Spara inför framtiden? Onödigt. V make money rain och sparar 70,7 miljoner mindre än koalitionen. 

​Nästa år är det val. Det blir säkert spännande. Då bestämmer du vem som ska bestämma över kronor och ören...

Så ska Huddinge ha råd med framtiden

Så styrs Huddinge

Idag styrs kommunen av sex partier i koalition: M, L, C, KD och de lokala partierna Drevvikenpartiet och Huddingepartiet.

S, MP och V sitter i opposition. SD har vågmästarroll, men röstar oftast med koalitionen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.