FLYGFÖRMÅGA. Den här kanadagåsen kommer inte att kunna flytta, utan måste i stället skjutas. Foto: Ulrica Andersson

Fåglar som matats måste avlivas

Nu varnas allmänheten för att mata fåglarna vid Lötsjön.

  • Publicerad 13:32, 19 aug 2016

Stockholm Vildfågel Rehab varnar för att mata kanadagässen vid Lötsjön med bröd. Detta eftersom bröd inte innehåller några näringsämnen som är viktiga för dem, men gör dem så mätta att de avstår från att söka riktig föda.

I flera fall är fåglarna nu i så dåligt skick att de inte kommer att kunna flytta inför vintern. I stället kommer de att skjutas av kommunens jägare.

– Precis som förra året har vi fått in samtal från oroliga människor som sett framförallt gäss med vingar som ser ut som ”skelett”, skriver Stockholm Vildfågel Rehab i en kommentar på Facebook.

– Detta fenomen är en vingproblematik som kallas ”änglavinge” som är vanligast förekommande hos tamgäss. Denna sjukdom yttrar sig som ett obotligt anatomiskt tillstånd som orsakas hos unga fåglar, det går alltså inte att bota detta. Det som har hänt är att handen i fågelns vinge (carpus)
har fått en onaturlig vridning. Den mest sannolika faktorn för detta fenomen, som orsakar stora svårigheter gällande flygförmågan, är en felaktig kost i ung ålder.

– Dessa kanadagäss har växt upp i Sundbyberg i fågelrika vattenområden, dock kommer de inte kunna flytta på grund av deras starkt försämrade flygförmåga och kommer därför att skjutas av kommunjägare till hösten. Det var nog inte det man tänkte på när man matade söta kanadagässungar i våras! avslutar Stockholm Vildfågel Rehab.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Svårt att tänka oss allvarligare gärningar”

Nyheter Trots en hotbild har rättegången kunnat genomföras, efter de tre morden i Sundbyberg i början av året. – Sättet de har begåtts på medför att man slår i taket i fråga om straffvärde, sa åklagaren Olof...onsdag 22/11 13:25

Hasselborg klara för EM-semifinal

Sport SCK:s team Hasselborg går starkt i EM och blev på onsdagen klara för semifinal.onsdag 22/11 12:00

Hyrorna höjs vid årsskiftet

Nyheter 42 kronor dyrare i månaden blir hyran för en "normaltrea", enligt Förvaltaren.onsdag 22/11 8:21