Sytt i finkan. De här skickades till cancersjuka barn på Astrid Lindgren.

Fångarnas fina gest – skickade paket till cancersjuka barn

Intagna på Täbyanstalten ville göra något fint för barn som är svårt sjuka. Därför tog de saken i egna händer och skickade egengjorda plagg till Astrid Lindgrens barnsjukhus.

  • Publicerad 16:51, 19 apr 2017

I en verkstad på Täbyanstalten har intagna under en tid sytt mössor, som de sedan säljer.

En kväll fick en av de intagna fick en idé.

– Han sa att han så gärna ville samla in mössor och skicka till barncanceravdelningen på Karolinska. Han gick runt och frågade de intagna om de ville vara med och skänka, och det var flera som gick ihop, säger Benita Thunberg.

– Vi tog kontakt med canceravdelningen och de tyckte att det var en bra idé. Sedan är det alltid lite känsligt att det är gjort i fängelse, men det är valfritt om man vill ta emot mössorna eller inte.

Köpte mössorna själva

I stället för att sälja vidare mössorna - så som det brukar gå till - köpte de själva upp plaggen som de sytt och sände dem till barnonkologin på Astrid Lindgrens sjukhus.

– Vi har gått ut internt och sålt dem. Nu har det här börjat sprida sig och nu får vi glada tillrop från lite här och där. Det har börjat sprida sig rätt duktigt, säger Benita Thunberg, produktionsledare på kriminalvården.

Med mössorna skickades också ett handskrivet brev, skrivet av killen som tog initiativet.

"Ni är viktiga förebilder"

"Vi är några intagna som gick ihop och köpte mössor som sys här av oss själva. Och vi hoppas att ni kommer tycka om dem. Varför vi gör detta är inte för att visa att det finns människor som sitter i fängelse som är omtänksamma, snälla med mera. Utan vi gör det för att visa att ni är viktiga förebilder för oss och att ni förtjänar all uppmärksamhet och lycka. Det här är det enda sättet för oss att visa det härifrån, men vi lovar att vi kommer göra det när vi kommer ut. Kram, killarna från Täby."

"Blev succé"

Enligt Benita Thunberg har rapporterna från avdelningen varit positiva.

– Det blev succé! Mössorna tog slut väldigt fort och barnen blev jätteglada, säger Benita Thunberg.

Hon är väldigt glad över initiativet, och att det var så många av de intagna som ville visa sitt deltagande.

– De tjänar 13 kronor i timmen, de fick köpa mössorna lite billigare, för 80 kronor, men de har fått jobba en hel dag för att kunna skänka en mössa. För oss är det här jätteviktigt, dels att de har en sysselsättning men också att de kan hjälpa och glädja andra.

Mössor maid in jail

benita.thunberg@kriminalvarden.se

Sugen på att köpa en mössa? Hör av dig till anstalten via

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Han tar USA till Vallentuna

Nyheter "All den här skiten är till salu" Rolf Hjelm vill ha roligt i livet. Därför driver han en ”amerikansk shop” hemma i Vallentuna. – Det är ingen som tackar en för att man lever ett tråkigt liv, säger han.fredag 20/4 16:50

Här är Täbys mest igenkända politiker

Nyheter "Är det tennisspelaren? Stefan Edberg?" Hur väl känner Täbyborna igen sina lokala politiker? Vi drog ut på stan och gjorde en högst ovetenskaplig men rätt så underhållande och förmodligen något så när rättvisande undersökning.fredag 20/4 16:40