Läggs ner. Färingsöhemmet i Färentuna avvecklas just nu. I höst kan lokalerna bli hyreslägenheter. Foto: Mina Gilbertsson

Färingsöhemmet ska bli hyresrätter – redan i höst

Färentuna ska få 32 nya – men tillfälliga – hyreslägenheter när Färingsöhemmet nu lämnar. Om förslaget går igenom sker inflyttningen i höst.

I september-oktober skulle de första kunna flytta in.

Just nu pågår utflyttningen från Färingsöhemmet till nybyggda Söderströmsgården i Stenhamra. Avvecklingen av boendet öppnar därmed upp för nya möjligheter på den kommunägda tomten.

Fastighetskontoret föreslår nu att de redan befintliga lägenheterna snabbt görs om till hyresrätter.

– Tanken är att bygga om bostäderna till bostadslägenheter och låta Ekerö bostäder ta hand om uthyrningarna. Behovet är ju stort, säger kommunens integrationschef Anders Anagrius.  

Lägenheterna skulle i sådana fall hyras ut enligt den fördelningsprincip som kommunstyrelsen tidigare beslutat om: 60 procent upplåts via Ekerö bostäders kö och 40 procent via social förtur, till exempelvis nyanlända.

Men bostäderna kan enbart bli tillfälliga i högst fem år, i detaljplanen står nämligen ”allmänt ändamål”. För ett permanent bygglov skulle en ny detaljplan krävas.

– Om det strider mot detaljplanen blir det tvärnej. Och läget är ju ganska akut.

Planerna är ännu bara ett förslag och kommer att tas upp på kommunstyrelsens arbetsutskott nästa vecka. Sedan kan det även överklagas flera gånger.

När skulle lägenheterna kunna stå klara?

– I september-oktober skulle de första kunna flytta in. Det är inget jätteomfattande arbete som behöver göras. Först måste vi få ett tillfälligt bygglov, vilket vi hoppas få före sommaren. Sedan kan ombyggnadsarbetena starta direkt efter semestrarna. Det blir nog ett fint boende som man kan ha i några år, säger Anders Anagrius.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tidiga insatser skyddar Ekerös barn från tandtroll

Nyheter Treåringarna på Ekerö har bland de friskaste tänderna i länet, visar en rapport från landstinget. – Vi informerar väldigt tidigt, säger Jan Noah, klinikchef på Folktandvården på Ekerö.måndag 29/5 14:57

Nytt förslag från kommunen: Ekerö rederi kvar på området

Nyheter Politikerna stoppade en flytt till Gällstaö. Nu kan det i stället bli en kort flytt inom samma område för Ekerö rederi. – Det här är ett alternativ som vi tror kan passa alla parter, säger Jonas...måndag 29/5 9:21

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter