Såhär såg det ut när gänget i Ramdan run var ute och sprang i veckan. På bilden syns Ali Hussein och Mansib Rahman. Foto: Mårten Westberg

Fastan stoppar inte löparna i Ramadan run

Nu har Akalla run dragit igång Ramadan run – löpträning för fastande muslimer som vill hålla formen uppe även under fastemånaden.

  • Publicerad 11:00, 3 jun 2017

Man är fruktansvärt jävla hungrig

Tränarna i löparklubben Akalla run vill hjälpa löpare att hålla formen även under den muslimska fastemånaden ramadan, som pågår nu. De har dragit igång sena löparträffar för de som fastar.

Måndag till torsdag arrangerar klubben "Ramadan run" då de springer fem kilometer tillsammans. Efter passen bryter deltagarna fastan och käkar ihop.

– Vi har passen sent på kvällen så att löparna ska kunna äta direkt efteråt, säger Mårten Westberg, tränare från Akalla run.

Inspirationen kommer från Marocko

Inspirationen har klubben hämtat från professionella löpare i Marocko.

– En av våra tränare, Bilal Cadimi, fick idén när han hälsade på sin släkt i Marocko under ramadan och såg hur de professionella löparna tränade där. Så klart att vi skulle haka på det även här, säger Mårten Westberg.

Som tränare har han ofta sett att duktiga löpare har svårt att hålla formen uppe under ramadan.

– Jag har haft många adapter som varit riktigt duktiga. Men så kommer ramadan och fastan och då är det många som tappar. Det går inte att sluta träna och att sedan tro att man ska vara spelbar igen, säger Mårten Westberg.

Viktigt ge stöd

Han tycker det är viktigt att klubbar funderar över hur de kan lösa problemen för de löpare som behöver en extra push under ramadan.

– För att hålla i något sådant här behöver du förutom en klubb där är en stor del av gruppen är muslimer också ett intresse hos tränare och ledare. Det är viktigt att alla får möjlighet att göra bra i från sig i mästerskap för att inte öka utanförskapet, säger Mårten Westberg.

Men Ramadan run riktar sig inte bara till de som tränar professionellt, alla får vara med.

– Vi finns för alla som vill hålla sig i form. Jag brukar säga att det finns två sorters dagar, bra dagar och dagar när jag inte tränar. Du kan komma förbi oavsett om du tränar för att vinna sm-medalj eller för att hålla dig i form.

Är det inte tungt att springa under fastan?

– Jag har testat det – man är fruktansvärt jävla hungrig! Men det är en väldigt fin gemenskap efteråt!

Ramadan run

Ramadan run samlas på Kista torg kl 20.30 måndag till torsdag under ramadan. Därefter springer gänget tillsammans i riktning mot Rinkeby. Efteråt duschar de som vill hos Friskis & Svettis Kista Entré innan de bryter fastan tillsammans. För att delta behöver du dock inte fasta, alla är välkomna att hänga på.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Äldre man rånad på sin bil i Spånga centrum

Nyheter Ett av flera bilrån senaste tiden På tisdagen rånades en man i åttioårsåldern på sin bil i Spånga centrum. Flera personer blev vittnen till händelsen.onsdag 22/11 16:30

Tre gripna efter rån mot Elgiganten

Nyheter "Stoppade en hel del bilar" Strax innan klockan ett rånades Elgiganten i Barkarby. Nu har tre personer gripits misstänkta för rånet.onsdag 22/11 15:31