Johan Backeus lagar gärna mat även på fritiden, med fästmö och vänner hemma på Brommaplan. Foto: Privat.

Fjärde gången gillt för Brommabon Johan Backeus i Årets kock-finalen

Hallå där... Johan Backeus, Brommabo som tävlar i finalen av Årets Kock. Du har varit med i finalen tre gånger tidigare och tagit två silver. Känner du att det är din tur i år?

  • Publicerad 11:43, 10 jan 2017

– Det är inget snack om saken, i år ska det bli vinst. All energi kommer fokuseras på det här, så att man sen är lugnet själv på plats.

Ni ska laga fem vegetariska rätter, och en fasanrätt. Hur har det gått med förberedelserna?

– Mycket fokus på det vegetariska. Det är mycket som ska stämma med porslin, råvaror och så vidare. Jag kommer bland annat att laga purjolök, och det är viktigt att den är av rätt storlek. Jag kommer faktiskt ta med mig samtliga råvaror själv, utom fasan, för att vara säker på mått och vikt.

Hur känner du inför att laga fasan?

– Spännande råvara! Jag tänkte: hur smakar den? Det är en sån maträtt folk har smakat, men få minns. Jag föreställde mig att den skulle smaka lite som kyckling, fast mager, men det var en tydlig viltsmak. Det ska bli kul att bli bra på att laga fasan.

Konceptet på din arbetsplats Aveqia är matlagning i grupp med stjärnkockar. Blir det matlagning av det slaget hemma vid Brommaplan också?

– Min fästmö och många av mina vänner är kockar, så vi brukar faktiskt ses ett gäng på söndagar och laga mat hemma hos oss tillsammans. Det blir lite vad vi känner för, samt kanske något som man inte lagat på länge. Från att göra korv, till att kavla pasta eller egen pizza.

Finalen går av stapeln 2 februari i Malmö, vem ser du som din största konkurrent i finalen?

– Mig själv. Och tiden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bilister: Lättare att hitta parkering efter nya p-avgifterna

Stadens nya parkeringsavgifter har gjort det lättare att hitta en ledig parkeringsplats i vissa områden, enligt en undersökning gjord av ett parkeringsbolag.lördag 27/5 11:00

Möbelsnickaren från Småland som blev Västerorts slottskung

När IT-bubblan sprack vid millenieskiftet fick Torbjörn Blomqvist oväntat ta över Ulfsunda slott som betalning för en skuld. Sedan dess har han köpt på sig ytterligare två slott i Västerort.lördag 27/5 8:09